Pro zájemce o kotlíkové dotace má kraj ještě připraveno 14, 8 milionu korun

V srpnu letošního roku spustil Karlovarský kraj druhou vlnu kotlíkových dotací. Pro zájemce měl k dispozici celkem 64, 7 milionu korun. Do současnosti podalo žádost o dotaci 530 žadatelů, z toho 460 žádostí bylo bezchybných. K rozdělení tak zbývá ještě 14, 8 milionu korun. Výzva končí 29. března 2019.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Dotace může získat ještě asi 150 žadatelů. Mají na to sice dostatek času, ale doporučoval bych jim, aby příliš neváhali a podávali žádosti už letos. V takovém případě je totiž možné žádosti zpracovat do konce ledna, po ukončení topné sezóny už lidé mohou začít s přípravami k výměně kotle,“ vysvětlil náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Žadatel o kotlíkovou dotaci musí být vlastníkem či spoluvlastníkem rodinného domu nebo vlastníkem či spoluvlastníkem bytové jednotky v rodinném domě na území Karlovarského kraje. Dům či byt musí vytápět kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním. Z dotace mohou žadatelé pořídit automatický kotel na uhlí a biomasu, kotel výhradně na biomasu (s ručním či automatickým přikládáním), plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo. Zejména o tepelná čerpadla je v této výzvě největší zájem, o tento typ vytápění žádá 47 procent zájemců. Na nový zdroj vytápění mohou obyvatelé kraje získat až 120 tisíc korun podle vybraného druhu kotle.

Bližší informace o kotlíkových dotacích a podávání žádostí mohou občané získat na internetových stránkách projektu (http://kotliky.kr-karlovarsky.cz/) nebo u pracovníků oddělení grantových schémat krajského úřadu. „Podávání žádostí elektronickou formou se osvědčilo, lidem to ušetřilo zbytečné a nedůstojné čekání ve frontě. V případě, že si s něčím nevědí rady, je naši pracovníci rádi s elektronickým podáním seznámí a odpoví jim na dotazy. Od srpnového spuštění další vlny kotlíkových dotací jsme zhodnotili přes 300 žádostí, z nichž 209 projednala a schválila Rada kraje. Nyní se uzavírají smlouvy o poskytnutí dotace,“ doplnil Dalibor Blažek. Dalšími žádostmi se krajská rada bude zabývat na svém jednání 18. prosince.