Na Festivalu kresleného humoru 2018 bude nejedno překvapení

Festival kresleného humoru 2018 se vrátí do Františkových Lázní až za osm měsíců, ale na jeho přípravě se pracuje už teď. Organizátor, výtvarník a duchovní otec festivalu Mirek Vostrý prozradil, jaké téma pro kreslené vtipy bude vyhlášeno. Vše se bude točit kolem cestování. Na letošním festivalu padly hned dva rekordy. První padl, když na třímetrovou 3D lahev výtvarníci hromadně nakreslili největší vtip. Druhý na sebe nenechal dlouho čekat, hlavní rozhodčí totiž zjistil, že neregistrují žádnou podobnou výstavu, kde by se zúčastnili autoři ze 42 zemí světa. O chystaném překvapení, které organizátor chystá, i o dalších zajímavostech, si Živé Chebsko povídalo právě s Mirkem Vostrým.A IMG_0746

Co vše bude čekat návštěvníky – budou nějaké novinky?

Návštěvníci se mohou už teď těšit na skvělý doprovodný program. Pokud se nám povede domluvit interprety, které jsme si naplánovali, tak to bude opravdu skvělý zážitek.

Jednou z novinek, kterou se chci pokusit zajistit, by bylo improvizované TV studio, kde by se natáčela cca půl hodinové až hodinové Talk show (během dne několikrát pokaždé s jinými autory), obdobné pořadům Karla Šípa nebo Jana Krause. Návštěvníci by mohli být přímo u toho a následně by vznikla videotéka těchto rozhovorů, která by byla přístupná všem, kteří nemohli přijít na festival.

Plánuji i jedno překvapení. Myslím, že jsem si ale zadal úkol, který bude těžké splnit. Ale v životě jsem už dokázal spoustu věcí, o kterých jsem si myslel, že jsou nemožné, tak držte palce, ať vyjde i toto. Aby to bylo stále překvapením, tak vám logicky neřeknu, o co jde….

Minulý rok padl rekord – chystáte jeho překonání?

Tentokrát rekord neplánujeme. Je ale pravděpodobné, že bychom mohli jeden ze dvou rekordů, které jsme letos vytvořili, překonat. Pokud bude na příštím ročníku vystavovat více autorů a budeme mít i větší zastoupení autorů z celého světa, tak i tentokrát přepíšeme tabulky rekordů.

Budou moci návštěvníci navštívit nějaký workshop, kde budou moci nahlédnout pod ruce výtvarníků nebo si sami něco vyzkoušet?

Je to v mém plánu už od prvního ročníku a bohužel se mi to zatím nepovedlo. Autoři, když přijedou, tak se spíše věnují zábavě a užívají si festivalu. Na příští ročník se chci ale pokusit tento dluh návštěvníkům splatit. Rád bych, aby si mohli zajít ke svému oblíbenému autorovi pro autogram, kresbu do památníku, apod.

Bude opět Open Air galerie na Národní třídě, kde si návštěvníci vtipy prohlédnou a budou moci hlasovat?

Ano, výstava bude i tentokrát na Národní třídě a bude soutěžní. Vtipy bude hodnotit šestičlenná mezinárodní porota, ve které tentokrát zasednu i já.

Vybrat si nejlepší vtip budou moct i návštěvníci akce. Po celou dobu výstavy budou k dispozici výherní hlasovací lístky a urna, kam je mohou házet. V sobotu 14. července 2018 se vylosuje jeden hlasovací lístek a návštěvník, který ho do urny vhodil, vyhraje hodnotné ceny.A IMG_0963

Jak složitá je příprava festivalu a kdy se začíná?

Není to jednoduchá práce. Ale zjistili jsme, že to má smysl, protože to návštěvníky baví. To se pak pracuje s elánem a nevnímáte, že tomu obětujete svůj čas a energii. Návštěvníci vám to pak vrátí svou účastí, potlesky a smíchem.

Máte při přípravě festivalu čas na svoji tvorbu?

Ano. Jinak to ani nejde. Kreslením se živím, takže nemohu zapomínat na svou práci. Někdy si připadám jak v divokém snu. Pravou rukou kreslím, levou telefonuji, např. kvůli festivalu a při tom čtu maily, které pak budu muset řešit. Někdy je to opravdu šílené. S oblibou říkám, že mám tolik práce, že nemám ani čas se psychicky zhroutit 😀

Na jakém projektu právě pracujete?

Připravuji se na ilustrace tří knih pro děti, jednoho komiksu a dvou omalovánek. Vše je nyní ve fázi domlouvání, ale jakmile se vše domluví, tak mě zase nikdo několik měsíců v ulicích Chebu jen tak nezahlédne, budu sedět u pracovního stolu a tvořit.

Dokončil jsem ale dvě vánoční věci. Tou první je kreslený betlém v životní velikosti, který bude (pokud to starosta se svým týmem stihne zrealizovat) u vánočního stromku na Národní třídě ve Fr. Lázních, a druhá novinka je, že jsem pro Vánoční dům K. Vary nakreslil vánoční motivy, kterými bude polepen autobus č. 391. Takže letošní Vánoce se budete moct, krom návštěvy Vánočního domu, svézt i ve vánočním autobusu.

Kde se mohou zájemci setkat s vaší tvorbou?

Mimo zmíněných mě návštěvníci najdou v sobotu 2. prosince na vánočních trzích v chebském muzeu, kde budu se svou ženou Blankou, také výtvarnicí, prodávat vše, co jsme oba ilustrovali. Takže si mohou lidi od nás koupit omalovánky, pexesa, hrací karty a knihy, a můžeme jim to, jakožto autoři ilustrací, i podepsat s věnováním. Budu tam i kreslit karikatury.A IMG_1743