Ve Františkových Lázních jednali o podrobnostech chystané kliniky

Jednání o podrobnostech nové rehabilitační kliniky se dnes konalo ve Františkových Lázních. Na radnici se sešlo vedení obce se zástupcem investora, památkáři a architekty. Pokud vše půjde podle plánu, měla by nemocnice začít fungovat už do dvou let.23660627_1968872039919202_256734104_o

Foto: Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař, zástupce investora p. Minařík, vedle Ing. Malásek (stavbyvedoucí u památkových objektů), RNDr. Schlanger, Mgr. Otáhlo (NPU Loket), arch. Redčenko, Ing. Šnajdauf, Ing. Spáčil (majetkosprávní odbor Města)

„Jednání bylo svoláno hlavně kvůli dohodě mezi architekty a památkáři, aby se vymezily požadavky obou stran a v následné práci nedocházelo k názorovým kolizím,“ vysvětlil františkolázeňský starosta Jan Kuchař. „Věřím, že díky tomu budou moci probíhat práce tak, aby do dvou let byly Františkovy Lázně lázeňskými městem s vlastní rehabilitační klinikou. Do ledna bude hotova studie, která by měla být předložena památkařům. Zároveň bude zpracovávána územní studie celé ulice Machova,“ sdělil. Zahájena byla také jednání mezi zástupcem investora a generálním ředitelem lázní Josefem Ciglanským. V budoucnu by tak mohlo dojít ke spolupráci mezi lázeňskými domy a klinikou,“ doplnil starosta.

Nemocnice by měla být zaměřená na pacienty po totálních endoprotézách, po mozkových mrtvicích, těžkých úrazech, s interními problémy a dalšími onemocněními. Stavba by měla stát naproti Casinu v budově lázní I.

Na klinice se budou provádět rehabilitace před a po operacích, které zkrátí dobu rekonvalescence a zajistí co nejmenší trvalé následky. Klinika by měla pokrýt také poptávku po rehabilitacích po úrazech a mozkových příhodách. Při operacích je vhodné připravit tělo na danou operaci – rozhýbávají se svaly, aby léčbu tělo, co nejlépe přijalo. Pokud se začne s rehabilitací bezprostředně po zákroku, zkrátí se samotná doba uzdravování. Nejbližší a zároveň v ČR jediné podobné zařízení se nachází v Berouně. Počítá se až se dvěma tisíci pacienty ročně, kteří se do Františkových Lázní budou vracet kvůli následné lázeňské péči. Je to tedy přínos nejen pro město, ale i pro poskytovatele této péče. Profit by z přílivu dalších návštěvníků města měli mít také místní podnikatelé v oblasti služeb. Za pacienty totiž velmi často jezdí jejich rodinní příslušníci.