Komentovanou prohlídku výstavy Cirkus pictus si můžete vychutnat již tuto středu

V Galerii výtvarného umění v Chebu je v současnosti k vidění výstava, která nese název „Cirkus pictus. Svět cirkusu v českém umění 1800-1950“. Pro zájemce je připravená na středu 8. listopadu od 17 hodin komentovaná prohlídka za účasti kurátorů.výstava galerie Cheb cirkus

Středeční přednáška proběhne formou komentované prohlídky s kurátory výstavy Tomášem Winterem a Pavlou Machalíkovou z Ústavu dějin umění Akademie věd.

Výstava Cirkus pictus je věnovaná tématu cirkusu. Cirkus s typickými postavami artistů, klaunů a krotitelů exotických zvířat je svébytným prostředím, odlišným od každodenní reality. Divákům poskytuje nebývalou podívanou a nové smyslové zážitky podobně jako předtím virtuální svět malovaných panoramat či hrůzná panoptika. Ve výtvarném umění, filmu a literatuře je cirkus spojován s rozmanitou symbolikou. Výstava zpřítomňuje tyto reflexe v českém prostředí od počátku 19. století do poloviny 20. století. Vedle obrazů, kreseb, grafik a fotografií známých umělců (mj. Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Toyen, Jindřich Štyrský, František Tichý, Jaromír Funke) představuje výtvarná díla pozapomenutých tvůrců, literaturu s cirkusovou tematikou a ukázky z animovaného filmu. K výstavě vychází rozsáhlá monografie. Také Muzeum Cheb připravilo ve stejném termínu výstavu na podobné téma, tentokrát zaměřenou na Cheb (Non plus ultra. Kočovné zábavní podniky v Chebu 1800-1850) a nad společným projektem převzal záštitu starosta města Mgr. Antonín Jalovec.