Mariánskolázeňské muzeum se zaplní hračkami

V Městském muzeu Mariánské Lázně bude k vidění nová výstava s názvem Království hraček. Návštěvníci ji mohou zhlédnout od čtvrtka 2. listopadu. Exponáty zapůjčila sběratelka Alena Pleslová.výstava panenek

Sběratelka Alena Pleslová ze Záměle u Potštejna s budováním své sbírky začala před 40 lety. Nejstarší panenka z její sbírky pochází z roku 1897, ale za nejzajímavější kousek považuje sběratelka panenku z roku 1902 – má totiž svůj rodokmen. V originální krabici u ní byl popis, od koho ji majitelka dostala, co měla na sobě a komu ji odkázala. K nejcennějším exemplářům sbírky patří kloubové panenky s hlavičkami z biskvitového porcelánu, se skleněnýma očima a s vlásky z pravých lidských vlasů. Hojně zastoupené jsou i panenky z kompozitů a celuloidové panenky.

Svou sbírku, která se rozrostla na několik set kusů, paní Pleslová stále rozšiřuje, a to různými způsoby, od burz až po záchranu u popelnic, lidé jí panenky a hračky také nabízejí. Paní Pleslová má radost z každého nového exempláře, ať už je jakkoliv starý, kouzlo pro ni mají i celuloidové panenky ze 70. let. Protože často získává panenky ve špatném stavu, naučila se je opravovat a ráda i poradí.

Vedle panenek obsahuje sbírka samozřejmě i doplňky k nim, takže nechybí oblečky, nádobíčko, pokojíčky s nábytkem, postýlky a kočárky. Chlapci nejvíce ocení různá vozítka, auta, medvědy, stavebnice a kostky. Dnešní děti si podle paní Pleslové neumějí moc hrát, mají hraček hodně a upřednostňují ty na baterie, což je nenutí přemýšlet. Naopak, v dřívějších dobách například dívky o panenky pečovaly, oblékaly je, šily na ně a vařily jim. V muzeu bude samozřejmě k vidění jen část sbírky, které paní Alena Pleslová spolu se svým manželem Františkem věnuje svůj veškerý volný čas.

Sbírku paní Pleslové mohou návštěvníci obdivovat od čtvrtka 2. listopadu až do neděle 7. ledna 2018.