Na soutěži Zlatý lev poměří síly střelci

Již 26. ročník mezinárodní střelecké soutěže Zlatý lev 2017 začne tento pátek. Akce se bude jako tradičně konat na střelnici AVZO Myslivna u Chebu.Autor-J.-Mühlberger

Foto: J. Mühlberger

„Akce je určená pro profesionální i amatérské střelce, kteří budou rozděleni do sedmi kategorií. Soutěží se v tříčlenných družstvech. Hodnotí se družstva i jednotlivci,“ uvedla managerka AVZO Cheb Helena Kobrová. „Hodnotí se jak v kategoriích součet výsledků z obou zbraní, tak i zvlášť samopal, pistole. V absolutním pořadí ze všech kategorií pak i z jednotlivých zbraní,“ informovala. To samé pak i u žen.

Věcné ceny včetně diplomů a medailí jsou udělovány v každé kategorii za družstvo i jednotlivce do třetího místa. Ženy mají zvláštní hodnocení. V absolutním pořadí pak za každou zbraň zvlášť i v součtu obou zbraní. Absolutní vítěz pak získá  pistoli od České zbrojovky a.s. Vítězná družstva i jednotlivci z každé kategorie i absolutním hodnocení obdrží  jednu z plaket nebo pohár. Poháry na soutěž věnovali například předseda Vlády ČR, hejtmanka Karlovarského kraje, ministr vnitra a obrany, náčelník Generálního štábu AČR, Generální konzulát Ruské federace v Karlových Varech, KVV Karlovy Vary, zástupci města Cheb a Lázně a.s. Lázně Františkovy Lázně, senátoři a podnikatelé.

„Tato soutěž obnáší jako každá jiná velkou organizační složku. Kromě rozhodčích, studentů Integrované střední školy v Chebu, pracovníky výpočetního střediska, Sboru dobrovolných hasičů, pracovníky Kulturního centra Cheb a mnoha jiných by tato soutěž nemohla být na takové úrovni, na jaké je,“ sdělila Helena Kobrová.

Soutěží se v disciplínách: Pistole 9mm na vzdálenost 25 metrů, samopal vzor 58, jednotlivými ranami vkleče na vzdálenost 100 metrů. Každý ze střelců má 13 ran. Hodnotí se deset nejlepších.

Soutěž má dlouhou tradici, která sahá až do roku 1992, kdy se akce konala na vojenské střelnici mariánskolázeňského útvaru. Od té doby se soutěž pořádá na jaře „Free Contest“, na podzim „Zlatý Lev“. Dříve tato soutěž byla jen pro policisty a vojáky. Již několik let můžou střílet také ti, kterým bylo 18 let až 100 let.

Soutěž není veřejnou akcí. Ve zvláštních případech se mohou „hosté“ na soutěž podívat po jejich registraci u ředitele soutěže.

Záštitu nad soutěží převzal předseda vlády České republiky Mgr. Bohuslav Sobotka a hejtmanka Karlovarského kraje Mgr. Jana Vildemutzová.