Nejčastější dětská jména jsou Jan a Eliška. Narodila se také Ticiana a Cézar

Jan bylo nejoblíbenější dětské chlapecké jméno v celkem deseti krajích. V dalších krajích zvítězil Jakub, Petr nebo Matyáš. U děvčat se na první místa dostalo osm různých jmen, nejčastěji Eliška a Tereza. V Karlovarském kraji se na předních místech umístila i Sára, která celkově skončila na 14. až 16. příčce. V Jihočeském kraji skončila druhá Kateřina, jež byla celkově 13.miminko

Od roku 1999 sleduje Český statistický úřad křestní jména dětí narozených v lednu. „Stejně jako vloni byly i letos v lednu nejoblíbenějšími dívčími jmény Eliška, Tereza a Anna. U chlapců to byl Jan, Jakub a Matyáš,“ představuje letošní výsledky Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. V historii sledování se na prvních třech místech střídala jména Jan, Jakub a Tomáš. Teprve letos jejich řady rozšířil Matyáš. U dívek se za tutéž dobu vystřídalo devět jmen.

„Kromě Honzíků a Elišek dali rodiče letos v lednu i několik zajímavých a neobvyklých jmen. U kluků bych zmínil jména jako César, Florián, Severín, Stig nebo Zlatan. Z holčičích jmen například Arwen, Róza, Saga nebo Ticiana,“ doplnil Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace ČSÚ.

Mezi otci bylo nejvíc Janů, Petrů a Tomášů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Petra. Při porovnání žebříčků jmen rodičů a jejich dětí je vidět, že dědění jmen je výsadou mužů. Jan, Jakub, Lukáš a Tomáš jsou v top 10 u chlapců i otců. Naopak ani jedno jméno z první dvacítky dívčích jmen se nevyskytuje mezi dvaceti nejčastějšími jmény matek. Celkově má zděděné jméno 15,3 % synů a pouze 4,0 % dcer.