Ve volbách může získat Karlovarský kraj až šest křesel

Možná se někomu může zdát, že volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky nejsou pro běžný život v našem regionu až tak důležité. Opak je ovšem pravdou. Čím silnější zastoupení ve sněmovně kraj má, tím silnější je jeho vyjednávací pozice při prosazování zájmů jeho obyvatel. Nezapomeňte tedy ve dnech 20. a 21. října přijít k volbám.vlajka volby

V řádném termínu bylo v Karlovarském kraji zaregistrováno 21 politických stran, hnutí a koalic a 288 kandidátů. Celkem může náš region získat v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 4 až 6 křesel. Karlovarský kraj ovšem opakovaně zaznamenává nejnižší volební účast ze všech regionů, takže vše závisí na počtu odevzdaných platných voličských hlasů.

Významnou úlohu ve volbách sehrává i Krajský úřad Karlovarského kraje, který zajišťuje jejich přípravu a průběh v regionu. „Ve spolupráci s Českým statistickým úřadem se podílí na školení okrskových volebních komisí a následně provádí kontrolu průběhu hlasování a sčítání hlasů ve volebních místnostech. Úředníci krajského úřadu budou ve volební dny v terénu a při kontrolách budou na místě řešit případné problémy,“ upřesnila ředitelka Krajského úřadu Karlovarského kraje Martina Vránová.

Volební lístky by již měly být doručeny všem voličům do schránek. V případě, že je nedostanou, mohou si kompletní sadu lístků vyzvednout přímo ve volební místnosti. Z této sady si pak v prostoru za zástěnou vyberou jeden hlasovací lístek určený politické straně, hnutí nebo koalici a provedou jeho případnou úpravu. Na hlasovacím lístku, který vkládají do úřední obálky, mohou zakroužkováním pořadového čísla nejvýš u 4 kandidátů vyznačit, kterému dávají přednost. Volba se pak provádí vhozením obálky do volební urny. Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. Nezapomeňte si proto s sebou vzít doklad, kterým prokážete svou totožnost a státní občanství České republiky. Voliči, jenž tak neučiní, nebude hlasování umožněno.