Ve Skalné soutěžili hasiči ve vyprošťování

Šest jednotek dobrovolných hasičů a tři profesionální sbory se utkaly na oblastní soutěži ve Skalné. Závodilo se ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Hodnotila se technika zásahu a vyproštění i předlékařská pomoc zraněným. Jednotky ze Skalné a Ovesných Kladrub převzaly na akci nová hasičská auta. Vítězný pohár si odvezli dobrovolní hasiči z Kynšperka nad Ohří. Na druhém místě skončili hasiči ze Skalné a třetí místo v těžké konkurenci vybojovali hasiči z obce Dolní Žandov. V kategorii profesionálů nejlépe dopadli hasiči ze stanice Mariánské Lázně na druhém místě Cheb a třetí příčka putovala do Aše.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3797485Ve Skalné soutěžili hasiči ve vyprošťování

Premiéru ve Skalné měla hasičská soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Soutěžit přijely jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů. Samotné scénáře dopravních nehod připravili zástupci Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a to velitel stanice HZS Mariánské Lázně npor. Martin Gaier a velitel stanice HZS Toužim npor. Ing. Jiří Horník. Úkoly vychází z reálných situací.

„Tato soutěž se na chebském okrese konala poprvé v historii právě tuto sobotu ve Skalné. V jiných krajích, se podobné soutěže konají v dvouletých intervalech,“ vysvětlil Roman Melničuk, velitel JSDH Skalná. Vítěz soutěže postupuje v následujícím roce do krajského kola a vítěz krajské soutěže postupuje na mistrovství České republiky ve vyprošťování.

Soutěž byla hodnocena ve dvou kategoriích. Jedna skupina byli dobrovolní a v druhé profesionální hasiči. Rozhodčí sledovali hlavně před lékařskou pomoc raněnému a zacházení se zraněnou osobou, dále techniku a taktiku samotného zásahu a vyproštění. Na splnění úkolu měli hasiči maximálně 20 minut. Od 15 minuty naskakovaly soutěžním družstvům trestné body za každou další vteřinu.

„Hodnocení dobrovolných a profesionálních hasičů není úplně stejné. Na profesionály byli ve Skalné rozhodčí určitě přísnější i samotné scénáře dopravní nehod byly složitější,“ uvedl Roman Melničuk. „Cílem je vždy šetrné a bezpečné vyproštění zraněného z vraku vozidla a předání zraněného Záchranné zdravotní službě,“ informoval.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3797485Ve Skalné soutěžili hasiči ve vyprošťování

Cvičení ale není jen soutěží, ale hlavně odbornou přípravou. Své poznatky by tak měli hasiči předat i svým kolegům, kteří se akce nezúčastnili.

Součástí programu bylo také předání nových hasičských aut pro jednotky ze Skalné a Ovesných Kladrub. „Jedná se o dopravní automobil bez hasičského vybavení, který slouží hasičům hlavně na přepravu k zásahu a také jako zasahující automobil pro práci při evakuaci a pomoci civilním osobám zasaženi mimořádnou událostí,“ doplnil velitel. Vozidlo skalenských hasičů na podvozku Ford Tranzit bylo pořízeno z jedné poloviny z finančních prostředků Karlovarského kraje a druhou polovinu finančních prostředků poskytlo MV-GŘ HZS ČR. Jeho cena nepřesáhla částku 900 000,- Kč vč. DPH. Dodavatel těchto vozů vzešel z výběrového řízení.

Vraky dodal jeden ze sponzorů soutěže firma PH kovo-recyklink Cheb.