Na workshopu bude vznikat model bývalé židovské synagogy

Pro přátele historie a výtvarna připravila obec Drmoul ve spolupráci s bavorskou obcí Mähring první ze tří workshopů, které se konají v rámci projektu „Doteky společné historie“. První je naplánován na sobotu 23. září od deseti hodin u drmoulské kaple sv. Josefa. Vznikat bude postupně model bývalé židovské synagogy pod vedením odborníků.synagoga M. L.

Workshop se bude konat v centru obce, na prostranství u kaple sv. Josefa. V případě nepříznivého počasí bude workshop přesunut do sálu kulturního domu obce Drmoul.

Obsahem projektu je historický průzkum, vyhledávání podkladů a konzultace k židovské tématice. Nebude chybět ani návštěva muzea v Mähringu s expozicí o českém příhraničí nebo návštěva Miniaturparku v Mariánských Lázních. Uskuteční se tři workshopy, při nichž bude vznikat model bývalé židovské synagogy v Drmoulu, zájemci se budou moci zúčastnit také například přednášky o historii židovské obce.

Cílem projektu je setkávání českých a bavorských komunit, poznávání společné historie a posílení spolupráce. Setkávání bude zaměřeno jak na děti, tak dospělé. Pracovní workshopy, při nichž bude vznikat model bývalé židovské synagogy, budou vedeny odborníkem, společnými silami se bude vyrábět maketa synagogy a souvisejících budov. Návštěvu muzea, přednášku i prohlídku Miniaturparku zaštítí odborník.

Program:

– zahájení, představení projektu „Doteky společné historie“
– vytyčení míst, kde stály původní historické budovy
– ukázka prací na modelech budov
– samostatná výtvarná práce (malování, lepení, tvarování)
– pro děti je připraveno malování, nápady budou použity pro instalaci hotových modelů
Předpokládaná délka trvání workshopu: do 15:00 hodin.
Občerstvení zajištěno

Další informace:
Jaroslava Peteříková, Mariánskolázeňsko, tel. 602 659 579, e-mail: marianskolazensko.peterikova@seznam.cz

Více zde: http://www.marianskolazensko.org/products/doteky-spolecne-historie/