Největší cestovatelská soutěž Křížem Krážem se blíží

Již desátý ročník oblíbené cestovatelské soutěže s názvem Křížem Krážem je za dveřmi. Desítky týmů všech věkových kategorií budou po dobu 24 hodin soutěžit o co nejvíce ujetých kilometrů a o maximum bodů získaných za bonusové stanice, tajná místa a speciální soutěžní úkoly.  Akce bude odstartována v sobotu 23. září.

Foto: organizátoři akcekřížem krážem 1

S úderem půlnoci z pátku na sobotu (23.9) se na svou trasu vydají desítky dvou až pětičlenných týmů z mnoha koutů republiky. Noční expresy tak opět po roce nebývale ožijí a budou plné účastníků, kterým cestování přináší radost. Za celý den a noc se budou týmy snažit urazit vlakem co nejvíce kilometrů a zároveň získat cenné body za osídlení předem stanovených bonusových stanic, objevení tajných míst, za návštěvu kulturních a turistických zajímavostí a splnění speciálních soutěžních úkolů. Týmy, které v tomto náročném závodě zvolí nejlepší taktiku, získají hodnotné ceny od Českých drah a dalších partnerů akce. Chebsko má zatím přihlášený jen jeden tým, a to z obce Výhledy u Aše.

Pro koho je akce určená, co by měli udělat zájemci, kteří by se chtěli přihlásit a další zajímavé informace prozradil Živému Chebsku Michael Cestr, koordinátor akce Křížem Krážem.

Pro koho je akce určena?

Akce Křížem Krážem je určena všem, kteří rádi cestují vlakem, soutěží a přitom poznávají zajímavá místa naší země. Původně vznikla jako skautská akce, dnes se jí však hojně účastní také železniční nadšenci, studenti či rodiny s dětmi.

Je nějaký věkový limit?

Akce se může zúčastnit kdokoliv bez ohledu na věk. Máme jedinou podmínku: vedoucí týmu musí být plnoletý. Na akci převažují mladí lidé ve věku 15 – 30 let. Nicméně, cestovat se dá i s kočárkem a dokonce i senioři si přijdou na své.

Co by měl udělat ten, který by se chtěl přihlásit?

Soutěž je určená týmům o 2 až 5 členech. Stačí tedy oslovit pár kamarádů či známých a dát dohromady tým, který je potřeba dopředu zaregistrovat na webových stránkách www.krizemkrazem.net, a to do čtvrtka 21. 9. 2017.

Kolik týmů je prozatím přihlášeno a z jakých částí republiky jsou?

Aktuálně je přihlášeno 94 týmů, ale toto číslo neustále narůstá. Týmy pochází ze všech koutů republiky, nejvíce účastníků je zatím z Brna.

Padl v minulých ročnících nějaký rekord?

Loňského ročníku se zúčastnilo nejvíce týmů (117), nejvíce bodů se podařilo nasbírat vítězi 6. ročníku (2046 bodů), celkem již týmy najezdily na 600 000 km.

Jaké nejzajímavější místo účastníci navštívili? 

Účastníci navštívili stovky pamětihodností a zajímavých míst – například zdolali horu Říp, sestoupili do jihlavského podzemí, anebo navštívili poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Na Chebsku se vypravili na Chebský hrad či do muzeí ve Františkových Lázních a v Aši.křížem krážem 2