Nedávno odpálená bomba v Severní Koreji vyvolala otřesy o síle 6,3 stupňů magnituda

Je to jen několik dní, co Severní Korea otestovala jadernou bombu a zaskočila tím celý svět. Nejen, že mnoho obyvatel po celém světě vyděsila, ale navíc způsobila i silné zemětřesení. A zaznamenaly ho i české seismologické stanice. Jak se přesně takové otřesy zaznamenávají a jakým způsobem s nimi odborníci pracují, vysvětlila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky.

Foto: ilustračníNejvětší-zemětřesení-na-Chebsku-vyděsilo-obyvatele-před-30-lety

„Ano, i stanice u nás tento otřes zaznamenaly,“ potvrdila seismoložka. „Určení magnituda z našich stanic je v tomto případě poměrně komplikované. Jednak proto, že běžné určujeme lokální magnitudo pro západní Čechy, a také proto, že z našich stanic bude velmi nepřesná i lokalizace ohniska, na kterou se magnitudo musí korigovat. Nicméně USGS – Americká geologická služba -odhaduje magnitudo na hodnotu 6.3,“ konstatovala Jana Doubravová. Otřesy ze Severní Koreje k nám dorazily zhruba za 15 minut od výbuchu.

A jak je možné, že i na tak velkou vzdálenost seismické stanice tento otřes zaznamenají?

„Naše stanice otřes zaznamenají proto, že zaznamenávají otřesy velmi slabé až v řádech nanometrů, a vlny se od místa vzniku, neboli ohniska, šíří po celém zemském tělese a tedy i k nám. Amplituda (rozkmit) takového zemětřesení je sice velmi malá, ale zaznamenat ji pro naše seismometry není problém,“ vysvětlila seismoložka.

A jak se zjistí, odkud otřes přišel?
Po příchodu seismických vln na stanici odečítají odborníci přesně jejich nasazení v čase a odtud za znalosti rychlostního modelu šíření seismických vln v zemském tělese, počítají nejpravděpodobnější polohu ohniska.  „Tedy místa, odkud se vlny začaly šířit. Je to jako když počítáte svoji polohu vzhledem k satelitům GPS, stará geometrická úloha, kdy znáte vzdálenost od bodu se známou polohou – takzvané triangulace,“ poznamenala Jana Doubravová.