Ve Františkových Lázních oslavili císařovy narozeniny

Slavnostní odhalení nově zrestaurovaného monumentálního portrétu císaře Františka Josefa I. uspořádalo Městské muzeum Františkovy Lázně. Stalo se tak přesně v den 187. výročí narození slavného mocnáře. U této příležitosti zazněly přednášky, jež četným návštěvníkům přiblížily historii obrazu, práci restaurátorů a také různé souvislosti z dějin Františkových Lázní.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3625632Ve Františkových Lázních oslavili císařovy narozeniny

Nejen sami lidé, nýbrž i místa a předměty mohou vyprávět příběhy z minulosti. V němčině pro to existuje pojem „Erinnerungsorte“ nebo také „Erinnerungsobjekte“, tedy místa a předměty, jež jsou nositeli historické paměti – relikty časů minulých, jež současným generacím asociují určité představy minulosti. Pouhá slova jako „Bílá Hora“, „rukopisy“ či „Mnichov“ nechávají v paměti každého z nás vytanout nejrůznějším představám historických událostí, osob či celých epoch. Nejinak tomu je v případě jména „František Josef“, jímž je označována dlouhá kapitola českých dějin předcházející vzniku první Československé republiky. Toto jméno je stále živé v paměti většiny obyvatel naší země a připomínáno bezpočtem míst a předmětů, k nimž krom historických nádražních budov, škol a veřejných staveb patří také oblíbené valčíky Johanna Strausse ml. či právě portréty „starého mocnáře“.

Předmětem historické paměti je také portrét císaře Františka Josefa představený veřejnosti františkolázeňským muzeem v pátek 18. srpna 2017. Obraz, jenž je významnou památkou své doby, patří k bezpočtu portrétů, které kdysi po celé Habsburské říši zpřítomňovaly panovníka a jím zosobňovaný stát. Tento ‚Císař‘ měl kdysi své místo ve všech vsích a městech celé monarchie, ať již na úřadech či v palácích, ale také ve františkolázeňských hotelech a obydlích,“ uvedla dr. Ulrike Zischka ve svém příspěvku, jenž líčí její setkání s obrazem a vzpomínky rodičů na mládí ve Františkových Lázních v době, kdy František Josef ještě panoval. Právě tato františkolázeňská rodačka a zasloužilá pomocnice muzea upozornila pracovníky muzea na zmínku v městské kronice, na jejímž základě se obrazu podařilo navrátit nejen jeho původní rám, nýbrž i historii.

Portrét císaře totiž dlouhá léta ležel poškozen a bez rámu mezi pomocným materiálem muzea na hradě Seeberg, až byl koncem roku 2014 zrestaurován a umístěn v muzejní badatelně. Zde jej také odhalila dr. Zischka, jež upozornila na záznam v kronice hovořící o portrétu císaře Františka Josefa I., olejomalbu v širokém zlatém rámu, který roku 1869 věnoval městu lékař dr. Friedrich Boschan. Také díky tomu se muzejní restaurátorce Mgr. Lucii Kališové podařilo nalézt původní rám, který musel být rovněž náročně renovován. Po zkompletování, k němuž došlo letos v červenci, rozhodlo vedení muzea o zpřístupnění obnoveného uměleckého díla veřejnosti a jeho vystavení ve schodišti muzejní budovy, jež byla roku 1908 postavena jako jubilejní hasičský lázeňský dům císaře Františka Josefa I.

Díky předpokládané dataci (rok 1869) se tak podařilo dohledat pravděpodobný původ díla, které zjevně pochází z okruhu vídeňského malíře Franze Russe staršího, narozeného roku 1817 v Čechách. Tento předpoklad se o opírá o několik podobných a jeden téměř shodný obraz nalezený v  uměleckých sbírkách Dolního Rakouska. Zda jde o dílo z téže dílny či zdařilou kopii potvrdí až očekávaný kunsthistorický posudek. Ať tak či onak, je naprosto zjevné, že se jedná o právě o kronikou uváděný dar františkolázeňského lékaře dr. Boschana. Podle historika muzea, Mgr. Štěpána Karla Odstrčila, totiž není příliš pravděpodobné, aby se ve Františkových Lázních nacházelo více takto monumentálních obrazů z téže doby. Oč spíše, jednalo-li se v  případě daného obrazu o historický majetek města.

Jak se totiž účastníci slavnostního odhalení dozvěděli z přednášky dr. Romana Salamanczuka, předsedy františkolázeňské Společnosti Aloise Johna, oslavil dr. Boschan roku 1869 pětadvacet let své lékařské činnosti ve Františkových Lázních. U této příležitosti mu zástupci města na výraz uznání jeho četných zásluh předali stříbrný pamětní pohár, za nějž se dr. Boschan poděkoval dotyčným portrétem monarchy. Obraz byl určen pro zasedací místnost městského zastupitelstva, jež měla vzniknout v tehdy plánované novostavbě radnice. Až do 60. let 19. století totiž obecní a později městské zastupitelstvo zasedalo v domě „Tři Lilie“, jež byl majetkem prvního františkolázeňského starosty Christopha Loimanna.