Policisté chytili cizince, když chtěl okrást seniora

Osmadvacetiletý cizinec se v Mariánských Lázních pokusil okrást staršího muže, policie však jeho záměr včas překazila. Co se mu nepovedlo v Mariánských Lázních, povedlo se mu před tím ve dvou případech ve Svitavách. Tam vylákal od důvěřivých seniorů částku blížící se 300 tisícům. Za to podvodníkovi hrozí v případě odsouzení až osm let za mřížemi.Policie-maláIMG_8874

Tento týden si osmadvacetiletý cizinec vyslechl obvinění ze spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu podvod. Dnes podal policejní komisař podnět státnímu zástupci návrh na vzetí obviněného do vazby.

Fintu, kterou se svým komplicem měli vymyšlenou, je známá. „Seniorovi údajně zavolal vnuk, který nutně potřeboval půjčit peníze, a to 400 000 Kč. Senior půjčení peněz ochotně přislíbil s tím, že v bance má pouze 380 000 Kč,“ sdělila Kateřina Böhmová, policejní mluvčí. „Muž sedl okamžitě do svého vozidla, zajel do banky, kde vyzvedl veškeré úspory a přejel na smluvené místo schůzky s vnukem. Pachatel zřejmě podcenil čas schůzky, protože seniorovi se zdálo, že čeká už dlouho. Zvedl tak telefon a zavolal své dceři, kde je její syn, že má pro něj připravené peníze. Dcera se svého otce moc dlouho nevyptávala, okamžitě zavolala svým dětem, zda nechtěly po dědovi peníze. Odpověď byla jednoznačná, nechtěly,“ uvedla. Žena tak okamžitě zavolala na linku 158.

Policisté z Mariánských Lázní byli na místě během několika minut. To už u seniora stál cizí muž a předával mu mobilní telefon, že mu volá vnuk. Muž v telefonu ho přesvědčoval, aby peníze předal jeho „kamarádovi“. S historkou, že jde o vnuka poškozeného, nepřestal ani tehdy, když si vzal do ruky mobil policista, a zeptal se ho, kdo volá. K předání peněž naštěstí nedošlo.

Zadržený cizinec byl převezen na oddělení a po výslechu umístěn do policejní cely.

„Policisté šetřením zjistili, že cizinec převzal nejméně ve dvou případech dne 18. srpna finanční hotovost od dalších dvou osob ze Svitavska. V jednom případě mu seniorka předala 80 000 Kč a ve druhém 200 000 Kč. Léčka byla téměř stejná jako v případě seniora z Mariánských Lázní. Nejdříve prosebný telefonát od údajného příbuzného, poté třeba i taxislužbou převoz do banky a následně předání peněz úplně cizí osobě,“ doplnila mluvčí.

Jak se vyhnout podvodu? 

Nedůvěřujte neznámým lidem!

Nikoho cizího nepouštějte do svého bytu – i když vás ujišťuje, že vám jde vrátit přeplatek za elektriku či plyn nebo jenom zkontrolovat smlouvu. Také může tvrdit, že vám teče voda v bytě, že jste vytopili souseda apod.

Nebuďte důvěřiví ani k různým podomním prodejcům – Nekupujte ani neuzavírejte žádné smlouvy hned bez podrobného přečtení.

Nepodléhejte vidině snadného zbohatnutí – výhra v loterii, zdánlivě levné zboží.

Buďte opatrní, nerozměňujte peníze cizím lidem!

Nesvěřujte osobám, které neznáte své peníze – a to ani ve chvíli, kdy vás někdo ujišťuje, že zná dobře vás i vaši rodinu nebo vám telefonuje a představuje se jako váš vnuk, syn … Poraďte se s nejbližšími, než dáte peníze člověku, který od vás žádá peněžní „pomoc“

Ověřte si informace, které vám cizí osoba říká, zavolejte příbuzným nebo se obraťte přímo na policii.