Abydos slaví 20 let. Zazpívat přijede také Jana Kirschner

Hazlovská firma Abydos slaví v těchto dnech 20 let úspěšného podnikání.  Je jedním z větších zaměstnavatelů v našem regionu. S jejich výrobky se mohou zájemci setkat například ve stavebních a zemědělských strojích, ale i třeba v autech Audi či Volvo. Na sobotu (26.8.) je pro návštěvníky ve firmě připraven den otevřených dveří, kde si mohou prohlédnout provoz továrny za doprovodu Drum Bandu. Od půl třetí je nachystaný kulturní program, ve kterém nebude chybět například Air Brush tetování, animační program pro děti, malování karikatur a vystoupení zpěvačky Jany Kirschner. O tom, jaké byly začátky podnikání, jak těžké je sehnat zaměstnance, co vše čeká na návštěvníky na Dni otevřených dveří, ale také o ocenění Manažerka roku, si Živé Chebsko povídalo s majitelkou firmy Abydos Olgou Kupec.ABYDOS 1

 Abydos slaví v těchto dnech 20 let od svého založení. Co Vás přimělo založit firmu? Jaké byly začátky?

Firma Abydos vznikla původně jako dceřiná společnost německé slévárny, která je dodnes naším zákazníkem. Působila jsem ve firmě hned od začátku. Tenkrát jsme začínali s 15 zaměstnanci a dělali pouze broušení odlitků pro jednoho zákazníka. Postupně se firma rozrůstala, zvětšovalo se naše portfolio, přestěhovali jsme se do Hazlova. Já jsem za tu dobu postupně získávala podíly a v roce 2011 již dosáhly 100 %.

Vy sama jste obdržela ocenění v oblasti podnikání, Manažerka roku  …

Ano, ocenění jsem získala v roce 2012. Byl to krásný pocit, dostat ocenění naší práce v konkurenci desítek českých manažerských špiček. Brala jsem to jako potvrzení toho, že to, co v Abydosu děláme, děláme dobře. Od té doby uběhlo již pět let a posunuli jsme se zase o kus dále! A také získali další ocenění.

Co vše se ve Vaší firmě vyrábí?

Naše firma ani tak nevyrábí, jako spíše opracovává polotovary. V našem provozu máme množství špičkových strojů na opracování kovových výrobků. Tryskáme, brousíme a děláme finální úpravy výrobků, lakování, kontroly endoskopem, ultrazvukové kontroly a počítačem řízené obrábění. Opracované odlitky pak balíme dle požadavků a dodáme buď zákazníkovi, nebo přímo konečnému odběrateli. S našimi výrobky se můžete setkat ve stavebních a zemědělských strojích John Deere, Caterpillar, v autech značky Audi, Volvo a v robotech KUKA.Hazlov, Olga Kupec a tým firmy Abydos zabývající se opracováním slitinových odlitků

Jak je těžké sehnat kvalifikované zaměstnance?

Ano, je to v současné době naše největší výzva. Nezaměstnanost v regionu je poměrně nízká, na jedno pracovní místo v současné době připadá 0,7 uchazeče (okres Cheb). Dá se tedy říct, že se o zaměstnance doslova pereme. Práce v Abydosu není lehká, ale za to nadprůměrně finančně ohodnocena. Mzdy jsou srovnatelné s německým trhem. Do budoucna navíc připravujeme speciální benefity pro zaměstnance. Chceme, aby zaměstnanci Abydosu byli spokojeni.

Nabízíte volná místa?

Volná místa nabízíme prakticky pořád.  Aktuální nabídka je k zobrazení na našich webových stránkách v sekci Kariéra. Každou středu od 13:30 hodin také pořádáme náborový den, kdy může zájemce o práci přijít, projít si provoz firmy a seznámit se s nabídkou pracovních pozic. A pokud zrovna není vypsaná volná pozice, stačí zaslat na personální oddělení svůj životopis a my ho zařadíme do naší databáze. Sobotní Den otevřených dveří je tak ideální příležitost podívat se do výrobních prostor Abydosu, a to dokonce trochu netradičně. V rámci oslav dvacátého výročí firmy můžete nahlédnout do zákulisí výroby za doprovodu bubenické kapely Drum Band Františka Zemana nebo symfonického rocku skupiny End of Scream. Troufám si říct, že to bude opravdu jedinečný zážitek.

K výročí založení firmy pořádáte kulturní akci. Pro koho je určená?

Jde o již zmíněný Den otevřených dveří. Akce je určena pro naše zaměstnance a jejich rodiny, se kterými toto krásné výročí chceme oslavit, pro naše partnery a dodavatele, kterým chceme poděkovat za spolupráci a podporu, ale také pro širokou veřejnost. Budeme rádi, když lidé poznají naši firmu a třeba i zjistí, že by u nás rádi pracovali.

Co vše tam příchozí uvidí?

Program je opravdu pestrý, začíná o půl třetí a končit bude před desátou hodinou slavnostním ohňostrojem. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení hudebních kapel, animační program pro děti, silácké vystoupení, mohou vyzkoušet Air Brush tetování, odnést si svou karikaturu nebo tematickou fotku z fotobudky. Vrcholem programu bude ve 20 hodin koncert Jany Kirschner, výtěžek z dobrovolného vstupného věnujeme na Dětské domovy v Aši, Chebu a Horním Slavkově. Všichni jste srdečně zváni!