Základní škola na Skalce bude mít nový kabát

Celkem 35 milionů korun bude stát zateplení a výměna oken na základní škole na chebském sídlišti Skalka. Právě v těchto dnech se na úpravách pracuje. Stavební práce musela stavební firma rozdělit na dvě akce, aby úpravy narušily výuku co nejméně.ŠKOLA SKALKA

„Na realizaci této investiční akce za 35 milionů se městu podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši téměř 14 milionů korun,“ sdělil chebský mluvčí Tomáš Ivanič.

Během stavebních úprav dojde nejen k zateplení fasády a střešního pláště, ale také k výměně původních oken, optimalizaci topení nebo vybudování větracího systému s takzvanou rekuperací, který zajistí obměnu vzduchu v učebnách. Na klasické větrání, při kterém by se otevírala okna, by se nevztahovala dotace.

Co přesně rekuperace je? Funguje podobně jako klimatizace, přivádí však do učebny mnohem čistší vzduch, než by tomu bylo jen z otevřeného okna. Jednotka, která výměnu vzduchu provádí, má v sobě i několik filtrů. Vzduch se nasává z venkovního prostředí a navíc se zahřívá na zvolenou teplotu a tak přivedený vzduch nezpůsobuje teplotní šok žákům.

„Škola na Skalce byla postavena v 70. letech minulého století a je jednou ze dvou městských škol, které ještě nejsou zatepleny. Tou poslední je základní škola na sídlišti Zlatý vrch. Její zateplení se už projektově rovněž připravuje,“ konstatoval Tomáš Ivanič.

S kompletním dokončením úprav se počítá v říjnu příštího roku

VID