Letošní sezóna je pro chebské lukostřelce LK ESKA Cheb mimořádně úspěšná

Dvě zlaté a tři stříbrné medaile, plus jeden národní rekord. S takovou bilancí se vrací z víkendového mistrovství republiky v Novém Městě nad Metují lukostřelci LK ESKA Cheb. Jde vůbec o nejlepší výsledek chebských střelců na domácím šampionátu po roce 1989. LUKOSTŘELCI 1
 
Hned o tři senzační výsledky najednou se postarala především Martina Zikmundová. Sedmnáctiletá střelkyně z kladkového luku totiž nejen že s přehledem vybojovala titul mistryně republiky, ale zároveň dosáhla nového českého rekordu v ženské kategorii s nástřelem 654 bodů. Ten je o to cennější, že Zikmundová přitom spadá stále ještě do kategorie kadetů. Na své konto si navíc připsala další zlatou medaili, když zvítězila v kategorii mix team v divizi kladkový luk spolu s Martinem Vaňkem.

Třetí mistrovský titul Zikmundové přitom unikl doslova o vlásek. V kategorii družstev v kladkovém luku totiž v týmu se svou sestrou Petrou a již zmíněným Vaňkem totiž postoupil chebský tým do semifinále, kde narazil na favorizované družstvo pražského klubu 1. KLK, v jehož dresech stáli ostřílení matadoři a dlouholetí členové národní reprezentace Brada a Reitmeier. Už v prvním kole eliminací přitom mladí chebští lukostřelci dokázali nastřílet 57 bodů z 60 možných, aby v dalším kole dali dokonce rovných 60 a v tvrdém souboji nakonec pražský tým vyřadili. A málem se pak postaral o senzaci, když teprve v poslední finálové sadě podlehl Prostějovu o pouhý jediný bod!

Kromě již zmíněných medailí pak kolekci doplnila mladší sestra chebské favoritky Petra Zikmundová o stříbro a Vaněk v mužské kategorii o stejný kov. Naopak příliš se tentokrát nevedlo klubovým střelcům v olympijském reflexním luku, když nejlépe dopadlo chebské družstvo mužů ve složení Martin Hámor, Pavel Smažík mladší, Tomáš Bouda a Pavel Smažík starší, kteří skončili na páté příčce.

Letošní sezóna je přitom pro chebské lukostřelce LK ESKA Cheb mimořádně úspěšná. Ačkoliv klub obnovil svou činnost teprve v roce 2011, letos má klub ve svých řadách hned tři národní reprezentanty. Díky podpoře Karlovarského kraje a měst Kynšperk nad Ohří a Cheb tak letos startoval například Vít Vejražka jako jediný chebský sportovec na prestižní světové univerziádě na Tchaj – wanu. Hámor pak v dresu národní reprezentace absolvoval v uplynulých dnech přípravu na světovém poháru v Berlíně a v říjnu ho čeká mistrovství světa v Mexico City. Největší klubová naděje Martina Zikmundová pak bude jen o pár dní dříve bojovat v argentinském Rosariu o body na dorosteneckém světovém šampionátu. O měsíc dříve, 9. září, pak na klubové střelnici LK ESKA v Chebu proběhne finále nejvyšší domácí lukostřelecké soutěže 1. ligy v terčové lukostřelbě, kde klub aspiruje na medailové umístění.