V Mariánských Lázních vzniká dendrologická stezka. Označeno bylo více jak sto dřevin

V letošním roce je to přesně 200 let, co do Mariánských Lázní přijel Václav Skalník, aby dal městu podobu a charakter, který dodnes obdivují lidé z celého světa. Právě díky němu jsou Mariánské Lázně označované jako nejkrásnější parkové město České republiky. U této příležitosti připravili pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu Mariánské Lázně pro obyvatele a návštěvníky překvapení. Začali budovat jedinečnou dendrologickou stezku, díky které se všichni dozví, jaké zajímavé dřeviny v místních parcích rostou. Některé stromy pochází dokonce ještě z doby založení parků Václavem Skalníkem. A IMG_8612
Prvním krokem při tvorbě stezky bylo označení víc než stovky zajímavých nebo významných dřevin. Tyto jmenovky byly originálně navrženy a vyrobeny ve spolupráci s místní umělkyní Nelou Havlíčkovou, která se věnuje výrobě porcelánových objektů.
„Tímto bych chtěla Nele Havlíčkové poděkovat za vstřícnost a spolupráci na tomto projektu. Celkem bylo zatím označeno 110 kusů dřevin. Označeny jsou zejména ty druhově zajímavé, nebo svým odhadovaným věkem spadající do období založení tohoto přírodně krajinářského lázeňského parku. Snahou Správy veřejné zeleně je do budoucna vytvořit komplexní informační systém týkající se dřevin, který přiblíží místním občanům a návštěvníkům jejich zajímavosti a historii,“ sdělila Ing. Zora Rákosová, autorka projektu a referentka Správy veřejné zeleně Městského úřadu Mariánské Lázně.
Do budoucna by pracovníci Správy veřejné zeleně rádi připravili například webové stránky, kde by bylo možné jednotlivé dřeviny najít a dočíst se o nich různé zajímavé informace. Plánováno je také dendrologickou stezku doplnit několika infotabulemi přímo v parcích, kde se návštěvník dozví, kudy trasa vede, kde se na trase nachází jednotlivé dřeviny a jaká je historie té které části parku.
Tento záměr by mohl mít nejenom vliv na zvýšení atraktivnosti procházek v parcích Mariánských Lázní, ale také na zvýšení informovanosti a možná i vzdělanosti obyvatel, dětí, studentů a návštěvníků. Park v historickém centru města je zajímavý nejenom svou kompozicí, ale také použitím různých taxonů a to nejenom s ohledem na použití výjimečných a sbírkových kultivarů, ale také použitím mnoha druhů a kultivarů od jednotlivých rodů dřevin. To na první pohled návštěvník nemusí ani postřehnout, ale díky novému označení může porovnávat rozdíly.
Navíc u asi 15 až 20 kusů označených dřevin je předpokládaný věk kolem 200 let, což znamená, že jsou v parku ještě z doby založení Václavem Skalníkem. Mezi ně patří třeba:

Fraxinus excelsior „Pendula“ – jasan ztepilý „Pendula“ převislý kultivar ( č.17)
Ulmus laevis – jilm vaz (č.19)
Picea pungens „Argentea“ – smrk ichlavý „Argentea“ stříbřitý kultivar ( č-13)
Quercus macranthera – dub velkokvětý ( č. 26)
Chamaecyparis notkatensis – cypřišek nutkajský (č. 6)
Acer pseudoplatanus f. variegatum – javor klen, bíle panašovaný kultivar (č. 67)
Acer platanoides „Schwedleri“ – javor mléč „Schwedleri“ (č.76) a jinéA IMG_8610

Účast na projektu byla zajímavou zkušeností i pro mariánskolázeňskou rodačku a výtvarnici Nelu Havlíčkovou: „Mariánské Lázně jsou městem parků s nespočtem zajímavých druhů dřevin. Netušila jsem, jak rozmanitá je zdejší flora. Tímto projektem přede mnou samotnou naše lázně znovu rozkvetly a bylo mi velkým potěšením na něm spolupracovat. Dostaly se mi do ruky mnohdy neznámé názvy a toužila jsem stromy a keře vidět a lépe poznat. Tvarově jsou jmenovky inspirovány historicky dochovanými kousky a důraz je kladen v první řadě na jejich funkci. Pro mě se jedná o účelovou věc, která má obyvatelům i návštěvníkům města odhalit jeho přírodní bohatství, a měla by být v první řadě srozumitelná a jasně viditelná. Výborným tahem bylo zvolit porcelán jako důstojný, nový prvek parku. Jmenovky byly navrženy i vyrobeny zde v Mariánských Lázních, což je pro mě velká přidaná hodnota. Jejich tvar i podoba vznikly ve spolupráci s místním úřadem a já pevně doufám, že se stanou dalším důvodem, proč trávit ve zdejších parcích více času a naplno je využít.“