„Je dobře známo, že Cvětajevová měla zcela mimořádný vztah k Čechám,“ říká organizátorka akce Elena Sorokina. Básnířka dokonce napsala: „Čechy mi zůstaly v paměti jako jeden tmavomodrý den a jedna mlhavá noc. Nesmírně Čechy miluji…“
Letos si navíc účastníci uvaří marmeládu podle prastarého českého receptu, který je prověřen staletími a nikdy nezklame.
„Jde o tradiční marmeládu, kterou dozajista během let, kdy pobývala v Čechách, ochutnala i Marina Cvětajevová. Do receptu patří švestky, skořice, citronová šťáva, hřebíček a rum,“ podotýká Elena Sorokina. Zájemci si budou moct odnést skleničku i domů, kde si připomenou, jaké perfektní odpoledne zažili. Podle tohoto receptu se bude navíc v ten samý okamžik připravovat marmeláda také v Rusku, kam se účastníci online podívají.
Cílem festivalu je přispět k rozvoji a posílení vzájemných rusko-českých vztahů v oblasti cestovního ruchu a kultury, vzbudit zájem o ruské spisovatele a ruskou literaturu, ale také popularizovat výuku ruského jazyka.
Marina Cvětajevová odjela v květnu 1922 spolu se svou dcerou Ariadnou do zahraničí za svým mužem, který byl důstojníkem, přežil porážku Děnikina a Wrangela a tou dobou se nacházel v Praze, kde studoval. Cvětajevová pak žila v Praze tři roky a narodil se jí zde syn Georgij. V Praze také napsala řadu básní, včetně Poémy hory, Poémy konce, tragédie Ariadna a převážné části poémy Krysař.
Program:
12.00 Zahájení festivalu
12.20 Vystoupení souboru Ruská duše.
13.15 Larisa Dašková
14.00 Druhý blok vystoupení souboru Ruská duše.
14.35 Ludmila Svirská
15.05 „Přímé spojení“ se Světlanou Kolesnikovovou, která vaří marmeládu v Rusku
15.15 Vystoupení souboru Ruská duše – ručejok a chorovody.
Recept na staročeskou marmeládu:
Ingredience
•50ml vody
•5 hřebíčků
•2 malé zlomky skořice
•500g švestek
•1 lžička pektinu
•200g cukru
•6 lžic citronové šťávy
•1 lžíce rumu (nemusí být)
Instrukce
•Vodu s hřebíčkem a skořicí svaříme dohromady, trvá to asi 5 minut.
•Mezitím si omyjeme švestky a vypeckujeme je. Vybereme z vody koření a přidáme švestky.
•Švestky vaříme než změknou a než slupka uvolní do puré své tmavé barvivo. Pro světlou marmeládu švestky vaříme kratší dobu, pro tmavou delší dobu.
•Změklé švestky propasírujeme přes síto a vrátíme do hrnce. Přidáme lžičku pektinu smíchanou se lžičkou cukru a provaříme 5 minut. Poté přidáme cukr a necháme rozpustit.
•Nakonec dochutíme citronovou šťávou a rumem a plníme do čistých skleniček.
•Skleničky můžeme postavit dnem vzhůru a nechat vychladnout nebo je zavařit 10 minut v hrnci s horkou vodou.
•Počet porcí: 3 skleničky