Ve Skalné proběhne vyhlášení obce roku 

V neděli dojde ve Skalné k vyhlášení Vesnice roku Karlovarského kraje. Obce z celé České republiky mohly již po třiadvacáté soutěžit o tento prestižní titul. Z našeho regionu se do oblíbené soutěže přihlásilo celkem osmnáct obcí. Vítězem krajského kola a držitelem Zlaté stuhy se stala Skalná z Chebska. Ke slavnostnímu předání dojde v neděli 6. srpna od 14 hodin ve skalenském podhradí. Akce se zúčastní také 18 zástupců obcí, které se soutěže zúčastnily. Poté bude v 16 hodin zahájen bierfest, který potrvá do deváté večerní. K poslechu a tanci zahraje Parohanka.A IMG_6730 Skalná

Skalná má v současné době bezmála dva tisíce obyvatel a jejich počet od roku 1989 stále roste. V obci je několik firem, které vytvořily na čtyři stovky pracovních míst. Skalenští nemusejí dojíždět za lékařskou péčí, protože svoje ordinace má v obci dětský i praktický lékař pro dospělé a zubař. Zajíždějí sem pravidelné autobusové linky i vlakové spoje.

„Výuka v místní základní škole si získává kromě rodičů také příznivce u odborné veřejnosti. Tady se děti matematiky nebojí, metoda podporuje samostatné uvažování dětí. Všechny matematické úlohy jsou v Hejného metodě postaveny tak, aby jejich řešení děti „automaticky“ bavilo,“ uvedla starostka Skalné Rita Skalová. Před několika lety došlo k rozšíření mateřské školy a v současné době ji navštěvuje na osm desítek předškoláků.

„Před dvěma lety proběhla revitalizace skalenského podhradí, kde vznikla odpočinková a relaxační zóna, která změnila část obce k lepšímu. Na podzim by se mělo začít s výstavbou hasičské zbrojnice. Kostel svatého Jana křtitele se dočká nové fasády a střechy,“ doplnila starostka. Také se bude zasíťovávat 16 nových stavebních pozemků.

Cílem soutěže Vesnice roku je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Obce přihlášené do soutěže jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.