Milovníci čaje se setkají u Ferdinandova pramene

Už o tomto víkendu zažije Ferdinandova kolonáda v Mariánských Lázních festival čaje a čajové kultury ČajoKrásno, letos s podtitulem Čajová zahrada. Na návštěvníky čekají zajímavé přednášky, workshopy, trh, samozřejmě také ochutnávky špičkových čajů a letos nově výstava bonsají. Ačkoliv jde teprve o 3. ročník, na akci se chystají lidé z různých koutů republiky.w Na stránky IMG_2608

Letos poprvé je festival dvoudenní a `Ferdinandka` jím bude žít v sobotu 5. a v neděli 6. srpna.

„Hlavní program je soustředěn na neděli, sobota je taková `předskokanská`,“ vysvětluje Barbora Koreisová, jedna z organizátorek. Jak však podotýká, rozhodně stojí za to přijít. „V sobotu začínáme v 10.30 hodin pohádkou, po které se uskuteční beseda o čínské medicíně, odpoledne se pak zájemci dozví víc také o aztécké astrologii a numerologii. První festivalový den zakončí v 16 hodin koncert funk-bluesové kapely Miky Tichý Duo,“ říká.

Nedělní program začne v 10 hodin, a to koncertem na tibetské mísy a rozcvičkou tai chi. Přes den se mohou návštěvníci těšit na hudební vystoupení souboru PraMeny, čajový koncert, ale i na krásné tanečnice, které představí americký tribal styl. Uskuteční se také akustické vystoupení skupiny Jayamantra, workshop Afrodance, nachystané budou i ukázky bojových umění, koncert reggae a jazzu.

„Přijede víc než desítka čajoven z různých koutů České republiky a lidé si mohou nakoupit na bohaté festivalové tržnici. Milovníci čaje si jistě užijí ochutnávky nově nasbíraných čajů z letošního roku a z konce minulého roku a připravené budou také ochutnávky veganského jídla,” podotýká Barbora Koreisová. Je to zkrátka ideální příležitost, jak strávit krásný den s celou rodinou.

A jak to celé vlastně začalo? Organizátoři se nechali inspirovat na podobné akci v Praze. „O jedné krásné prázdninové neděli jsme při návštěvě našeho mystického hlavního města procházeli jen tak náhodně Vyšehradskou pevností a na hradbách jsme zaslechli nezvyklé zvuky. Když jsme postoupili o kousek dál, naskytl se nám pohled velice překvapivý a současně velice příjemný. Lidské hemžení v trávě mezi stromy, kolem čajových misek a nad dobrotami rozmanitých chutí a vůní, doprovázené tajemnou hudbou hráčů na didgeridoo, japonských fléten a tibetských mís,“ popsala Eva Koreisová, další z organizátorek. „Byl to Čajomír, svátek čaje na Vyšehradě. Zůstali jsme celý druhý ročník a žádný z dalších jsme nevynechali. V posledních čtyřech letech jsme jedni ze spolutvůrců, za úsvitu konáme na mocném Vyšehradě meditaci, a nyní už i vaříme pro hosty festivalu náš Čajokrásný čaj.“ A ten mohou lidé ochutnat i v Mariánských Lázních.

Akci pořádá Čajokrásno z.s. Mariánské Lázně společně s městem Mariánské Lázně, společností Lázně Mariánské Lázně a.s. a TDS Mariánské Lázně.

 

PROGRAM:

Sobota 5. 8.

10:30 Pohádka Kašpárek s Honzou v zakletým hradu (LD v Boudě Plzeň)

12:30 Beseda na téma Čínská medicína Sifu (Kung fu David Šejna Plzeň)

14:00 Beseda na téma Aztécká astrologie a numerologie (Astrolog Robert Policar Praha)

16:00 Miky Tichý Duo (funk@blues Toužim)

Vstupné 50 Kč

 

Neděle 6. 8. 2017

10.00 Zahájení festivalu a koncert tibetských mís s Pavlem

10.00 Rozcvička Tai chi se Sifu Davidem Šejnou

10:45 Hudební vystoupení souboru PraMeny (kytara a zpěv)

11:30 Dalibor Zen čajový koncert (hudební wellness, relaxační hudba)

12:30 Taneční vystoupení – americký tribal styl (krásné tanečnice ústecké skupiny Onyx a pražské BST)

13.00 Koncert skupiny Jayamantra (akustické vystoupení umělců z Prahy)

14:00 Workshop Afrodance (Suria Súdán)

14:45 Taneční vystoupení americký tribal styl – 2. vystoupení

 

15:05 Beseda, ukázky bojových umění, exhibice Kung fu (oddíl Kung fu Plzeň, pod vedením Si fu Davida Šejny)

16:00 Koncert reggae, tanec, dobrá nálada (MessenJah – Praga reggae)

17:00 Koncert skupiny Fusion Eichler trio (Worldmusic@jazz Praha)

 

V ceně po celý den ochutnávky špičkových čajů od profesionálů i čajových nadšenců v čajové zahradě, účast na workshopech. Bohatá tržnice s čaji, čajovou keramikou, šperky, oděvy a jiným autorským zbožím a dalšími zajímavostmi. Po celou neděli dětský koutek s workshopem, možnost aztéckého astrologického výkladu, masáží a poradenství medicíny Dit Da, malování henou, skvělé vege jídlo a další občerstvení. Po celou neděli v místě unikátní výstava Bonsai studia Marianna Planá.

Vstupné 150 Kč