Klášter Teplá bude hostit Astronomický den

Astronomické přednášky, mobilní planetárium, raketová dílna Ludvíka Očenáška, netradiční fyzikální pokusy a pozorování oblohy, to je jen část z programu, který čeká na návštěvníky Astronomického dne. Akce se uskuteční v klášteře v Teplé v sobotu 29. července od 10 do 23 hodin.

Foto:  Hroznatova akademie.ž Teplá klášter

Na akci, kterou pořádá Česká astronomická společnost a Hroznatova akademie  ve spolupráci s dalšími partnery, jsou zváni všichni, bez rozdílu věku.  V tento den se areál kláštera promění na interaktivní výstavu složenou z několika expozic, které představí zábavnou formou astronomii, fyziku a kosmonautiku. Řadu věcí si přitom budou moci návštěvníci vyzkoušet na vlastní kůži. Proto neváhejte a přijďte navštívit klášter premonstrátů v Teplé, kde působily takové osobnosti, jako třeba Alois Martin David nebo Josef František Smetana.

Rok 2017 je rokem, kdy Česká astronomická společnost slaví 100 let od svého založení. V rámci tohoto kulatého výročí si proto připravila řadu akcí, na kterých připomíná významné představitele naší astronomie. Jedním z nich byl i Alois Martin David, člen řádu premonstrátů z Teplé a jeden z ředitelů Klementinské hvězdárny.

Kromě našich astronomických aktivit máte možnost navštívit i samotné prostory kláštera v rámci prohlídkového okruhu, který zajišťuje Hroznatova akademie. Klášter založil český šlechtic Hroznata v blízkosti své tvrze roku 1193. Jedná se tedy o jednu z nejstarších a nejkrásnějších památek v regionu. Bohužel po druhé světové válce byl klášter zrušen a do užívání ho získala Československá armáda, která se významně podepsala na jeho stavu. Před pár roky tak skončila šest let trvající rekonstrukce barokního jádra kláštera. Máte tak výjimečnou šanci si prohlédnout opravené klášterní sály, podzemí prostory nebo jednu z největších knihoven u nás.