Výstava v Aši: Uniformy a stejnokroje 20. století z našeho depozitáře

Pod tímto názvem se skrývá právě otevřená výstava v ašském muzeu. K vidění jsou tu převážně profesní oděvy nejen z muzejních sbírek, ale také několik exponátů zapůjčených soukromými sběrateli. Vystavené uniformy představují průřez historií Aše 20. století, neboť v nedávné minulosti tu hrály velkou roli. Vždyť naše město bylo dříve městem typicky vojenským, kde se to stejnokroji pohraničníků a vojáků jen hemžilo. I tyto kousky jsou v zámečku na Mikulášském vrchu k vidění.ž uniformy

Autorkou výstavy je Monika Hlaváčková, kurátorka textilní sbírky. Ona sama chtěla zprvu vystavit jen kousky z depozitáře muzea. Když ale na veřejnost “prosáklo“, co se chystá, nabídli se i ti, kteří měli doma uniformy, které jen tak neuvidíte. Díky nim můžeme vidět například letní i zimní uniformu příslušníků hradní stráže a stejnokroj pracovníků Československé plavby dunajské. Řadou doplňků ze sbírek Klubu vojenské historie Waldstenia z Františkových Lázní ucelilo vystavené stejnokroje do jejich přesné podoby, užívané v daném období.

Část výstavy je věnována uniformám ozbrojených složek, celkem 16 kusů představují historické vojenské uniformy a doplňky armád tehdejšího Československa, USA a Sovětského svazu, dobový stejnokroj celníků, pasové kontroly, pohraniční stráže, a dokonce také uniforma Svazu brannosti z konce 40. let minulého století.

Stejnokroje civilních profesí reprezentují pracovní oděvy lékařů, zdravotních sester a ošetřovatelek, uniformy hasičů či lesních správců, slavnostní hornická uniforma či oděv městské inspekce veřejného pořádku.

Návštěvníci mohou na výstavě také vidět, co nosili malí pionýři nebo příslušníci německého Hitlerjugend a co byli nuceni mít na sobě vězni koncentračního tábora v Dachau. Celkem je vystaveno 17 kusů „civilních“ stejnokrojů, včetně dvou krojů – kroje ašského a kroje kyjovského. Všechny vystavené oděvy jsou podrobně popsány na přiložených textech.

„Výstava potrvá do podzimu a já věřím, že po prázdninách se na exponáty přijdou podívat i ašské školy a školky. Pro děti je to jistě zajímavé téma,“ doplnila Monika Hlaváčková, které výstavu připravovala téměř půl roku.

Městské muzeum v Aši děkuje všem, kteří odbornou konzultací, zapůjčením exponátů a výrobou stojanů napomohli k uspořádání této zajímavé akce, která v prostorách zámečku v Mikulášské ulici potrvá do 1. října 2017.

 

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši