Překvapení v krabici

Také máte jistě radost, když vás něco nebo někdo příjemně překvapí… V minulých dnech jsem měla, ač právě procházím svým Slzavým údolím, několik takových milých a nečekaných překvapení!  Vyberu jen jedno, protože totiž: obrázek od Romany Štrynclové, malířky, fotografky, kulinářky, mě dostal.Alenka-Vávrová-na-web

Ona po mně ta moje milá kamarádka z Brna vždycky chce, abych napsala básničku k jejímu obrazu, portrétu kočky nebo kocoura z nějakého kočičího útulku.

Namaluje obraz jejich maskota a ten obraz se pak draží i s mou básničkou… Vydražené penízky pak putují pro příslušný útulek. Od té doby, co to tak dělá, už zajistila opuštěným a nemocným kočkám, s pomocí těch, co obraz draží, velikou kupu peněz. Romano, díky za to!

Nemyslete si, že to je pro mě snadné, psát báseň na objednávku! Kolikrát, i když jsem vlastně o těch božích tvorech psala od dětství a je mi to téma blízké, musím nastudovat všechno, o té kočičí předloze, nejvíc mi asi dal zabrat slepý kocourek. Přečetla jsem toho o kočičí slepotě spoustu. Nakonec jsem se dostala až k Pražskému orloji a Mistru Hanušovi!   Snad je to vše dobře ukryto v podhoubí té básně. – Tentokrát na mě jukla spleť koťátek v krabici.

Dýchla na mě naděje. Ten obsah krabice z Romanina facebooku, je pro mě  hodně posilující! Znám dobře roztodivné  kočičí ukrývání  do všech možných i nemožných krabic a krabiček. Pohladil mě silný pocit domova a bezpečí. Mám dost velký dům, ale někdy hledám alespoň jednu pradávnou krabici dětství, do které bych si zalezla  se všemi koťaty.  A bylo by mi dobře a bezpečno v tom kočičím sboru, kde by to na mě vrnělo ze všech stran a já se svým poživačným vrněním byla bych nedílnou součástí toho klubka.

Přeju vám hodně radosti a naděje, mí milovaní čtenáři. A totéž i všem kocourům, kočkám a koťatům.

Alena Vávrová – básnířka

24. týden