Domov pro seniory Skalka nabízí po první etapě přestavby modernější prostředí

Krajský Domov pro seniory SKALKA v Chebu má za sebou první etapu celkové obnovy vnitřních prostor. Rozsáhlou stavební akci, spočívající v kompletní modernizaci dvoupodlažní přístavby hlavní budovy domova, nechal provést Karlovarský kraj. Obyvatelé domova mají nyní k dispozici útulnou jídelnu se zimní zahradou plnou světla, supermoderní kuchyni a vznikly také nové plně vybavené jednolůžkové pokoje pro klienty trpící stařeckou demencí.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Právě dokončená první etapa rekonstrukce stála celkem 40, 7 milionu korun včetně DPH. Významnou část nákladů ve výši 26, 5 milionu korun získal Karlovarský kraj z dotačního programu „Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb“ Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Jsme velmi rádi, že obyvatelé domova mají nyní k dispozici příjemné a důstojné prostředí, kde mohou stolovat, ale kde se také mohou setkávat i s rodinou a s přáteli. V oddělení pro klienty s demencí navíc lidé budou mít bezpečné zázemí a potřebné soukromí,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

Přestavbu zahájili stavebníci ze společnosti CL-EVANS s.r.o. v březnu 2016. Postupně vybudovali novou jídelnu se zimní zahradou, posezení s občerstvením, prostory kuchyně a část domova, kde žijí osoby s demencí. „Díky zdařilé rekonstrukci se u nás bude lépe žít nejen těm obyvatelům domova, kteří se potýkají se stařeckou demencí, ale komfortní vybavení mají i zaměstnanci zajišťující především provoz kuchyně,“ vysvětlila ředitelka DPS SKALKA Alena Samuelová.

Ve zvelebování SKALKY bude Karlovarský kraj pokračovat. Úspěšně se mu podařilo získat dotaci i na druhou etapu, která se týká vnitřní rekonstrukce budovy. „V osmipodlažní budově bude provedena výměna všech stávajících dožilých instalací a vytvoření bezbariérových koupelen v každém pokoji klienta. Na akci kraj vynaloží celkem 28 milionů korun, dalších 50 milionů korun nákladů pokryje dotace z programu „Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb“ Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ vyčíslil náměstek Kubis. Celková rekonstrukce by měla skončit v roce 2018.