Protidrogový vlak si prohlédli nejen školáci

Nejen františkolázeňští školáci, ale také děti z Lubů, Plesné, Hazlova, Poustky a Skalné si prohlédly multimediální vlakovou soupravu – Revolution Train. Protidrogový vlak je projekt založený na smyslovém prožitku a interaktivitě. Je určený hlavně dětem ve věku od 12 do 17 let.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3244695Školáci i veřejnost si prohlédli protidrogový vlak

Speciální protidrogový vlak přijel na nádraží ve Františkových Lázních v pondělí. Během dopoledne si vlak prohlédly děti školou povinné a odpoledne bylo určené pro veřejnost.

„Osobně jsem absolvoval celou prohlídku. Viděl jsem reakce dětí, které se nevšední formou seznamovaly s problematikou nejen drogové tématiky,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař. „Odnášely si dojmy, které jim z paměti jistě nevymizí. Jsem rád, že se podařilo zajistit něco, co může mít pro děti do budoucna velký význam a možná jim může i zachránit život,“ doplnil.

Nenásilnou formou byla zájemcům představena drogová tématika na konkrétním případu, účastníci také poznali, jak tenká je hranice propadnutí nějaké závislosti. Nejen drogám jako takovým, ale například také alkoholismu nebo kouření. Revolution Train je speciálně vybavená multimediální mobilní vlaková souprava, která formou interaktivního a zážitkového vzdělávání přináší zcela nové pojetí primární prevence pro vybrané cílové skupiny.

Bylo opakovaně prokázáno, že si člověk zapamatuje jen 10 % z toho, co slyší, 15 % z toho, co vidí či čte, 40 % z toho, o čem diskutuje, ale až kolem 80 % z toho, co zažije nebo dělá. Z toho plyne, že děti, které poslouchají protidrogovou přednášku, si v mozku uloží pouze 10 % toho, co při ní uslyší. Pokud mají možnost o drogách a jejich rizicích diskutovat, pak si podle tohoto klíče mohou zapamatovat až 40 % přijatých informací. Když však dětem dáme možnost aktivně se příběhu zúčastnit, paměťová stopa se stane mnohem hlubší a trvalejší a efektivita učení dosahuje až 80 %.