Geologové pracují pod Komorní hůrkou

Chtěli byste si zblízka prohlédnout vychladlé sopečné magma pod úrovní země? Už zanedlouho to bude možné. Seismologové totiž spolu s horníky už začali hloubit první metry takzvané Goethovy štoly, která je v úbočí vyhaslé sopky Komorní hůrka. Štola je stará 180 let a odborníci se tak budou snažit prokopat se do míst, která zkoumali největší odborníci své doby. Poprvé by se mohli lidé do prvních metrů cesty v podzemí podívat už letos v září. Komorní Hůrka 1
„To zpřístupníme první metry, vstupní štoly,“ sdělil seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. „Do celé štoly by pak lidé mohli zavítat do tří let,“ poznamenal seismolog.
Odborníci začali vchod do štoly hloubit bagrem, což jim značně urychlilo práci. „Hned prvních pět metrů jsme osadili důlními výztužemi a následně už budeme pokračovat v důlních pracích v podzemí vyhaslé sopky, takže člověk, který půjde po povrchu ani nepozná, že se něco děje,“ vysvětlil Milan Brož.
Aby mohli odborníci pokračovat v důlních pracích, musejí současnou vyhloubenou díru zasypat. A pak už budou pokračovat v hloubení staré cesty pod povrchem pomocí krumpáče, lopat a dalšího ručního nářadí.
„Horníci budou pokračovat v úhlu přibližně třiceti stupňů pod sopku Komorní hůrka a měli by postupně narazit až na hlavní štolu v podzemí,“ informoval Milan Brož.
Vyhloubenou horninu, kterou budou muset odborníci vykopat, budou ven vyvážet pomocí jednoduchého navijáku.komorní Hůrka 2
„Až budou všechny práce hotové, osadíme samozřejmě chodbu bezpečnostními lampami, které návštěvníkům pomohou si vnitřek chodby důkladně prohlédnout. A především i horninu vyhaslé sopky. Světla budou s velkou pravděpodobností napájená z akumulátorů a měla by být zhotovena z LED diod,“ vysvětlil seismolog Brož.
Kvůli bezpečnosti lidí nebudou moci do štoly vstupovat zájemci volně, ale vždy bude u vstupu do podzemí přítomen odborník. Ten také zajistí, aby si lidé na hlavu vzali helmu.
„Volně přístupný bude i do budoucna pouze ten portál, jako je tomu dnes, ale následně bude vchod pod vulkán ohraničen a zabezpečen mříží. Přece jen se jedná o důlní prostor, který musí být bezpečnostně zajištěný,“ dodal Milan Brož.

VID