Jiří Janata: Sborový zpěv je pro CANTILO v.i.p. pramen živé vody

 

Smíšený pěvecký sbor CANTILO v.i.p. není třeba nejen mariánskolázeňskému publiku představovat. Soubor vystupuje na společenských a kulturních akcích v celém regionu. Letos oslavil pět let trvání. O tom, jaké byly začátky, jakou hudbu hrají a zpívají nejraději a také o tom, kde se s oblíbeným sborem mohou zájemci setkat, si povídalo Živé Chebsko se sbormistrem Jiřím Janatou.

Foto: archiv souboruž Cantilo 1

Jak dlouhá je historie sboru?

Smíšený pěvecký sbor CANTILO v. i. p. (vokálně-instrumentální parta) vznikl náhodou. Jsem povoláním profesionální hráč symfonického orchestru. Se ženou jsme začali chodit zpívat do většího pěveckého sboru. A já objevil krásnu vokální hudby. Několik zpěváků ze sboru mne začalo přemlouvat, abych založil komorní pěvecký sbor. Tak vzniklo CANTILO v. i. p. První koncert jsme měli na apríla, 1.dubna 2012, v Anglikánském kostele v Mariánských Lázních. V letošním roce jsme tedy oslavili 5 let existence sboru.

CANTILO v. i. p. je unikátní tím, že jeho členové ovládají hru na různé hudební nástroje, a proto velice často propojujeme složku vokální a instrumentální. Ve skladbách používáme příčné a zobcové flétny, housle, violoncello, kontrabas, klávesové nástroje, kytary a různé perkuse.

Jaký hrajete repertoár?

Repertoár sboru se skládá ze skladeb několika žánrových okruhů: duchovní a světská hudba, populární skladby a písně lidové a jazzové.

Koncertujeme nejvíce v Mariánských Lázních a okolí, ale zpívali jsme také dvakrát na Festivalu duchovní hudby v Kostele sv. Mikuláše Praze a na Festivalu sborového zpěvu VIVA LA MUSICA ve Žluticích. Poměrně často koncertujeme i v Německu. Snažíme se svou činností podporovat přeshraniční spolupráci. Zpívali jsme také pro Hospic Sv. Jiří v Chebu, byli jsme pozváni i na Festival porozumění, který organizuje Domov PRAMEN v Mnichově u Mariánských Lázní. Zpívali jsme několikrát i se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně v rámci jeho abonentního cyklu.

Kolikačlenný je soubor?

Počet zpěváků se mění. V současné době je nás 19 a já. Všechny sbory zápasí s podstavem zpěváků. My bychom rádi přijali nové zpěváky a v podstatě do všech hlasů.

Vzpomenete na začátky?

Začínali jsme zkoušet u nás doma. Máme trochu nervózní sousedy, a proto jsem se bál, že se zpíváním u nás v obývacím pokoji budou problémy. Ale kupodivu toto problém nebyl. Přicházeli však noví zpěváci a začaly se nedostávat židle a také místo. A pak přišla nabídka jedné z našich zpěvaček, abychom zpívali v jiné budově.

Jaké profese jsou zastoupené v souboru?

Ve sboru máme několik učitelů ZUŠ, farářku, psycholožku, studenty gymnázia, lékárnici, profesorku vysoké školy, speciální pedagožku, maséra, myslivce, plavčíka, učitelku ZŠ a jiné.

Foto: archiv souboruž cantilo 3

Kde váš soubor mohou posluchači v nejbližší době vidět a slyšet?

V sobotu 17. 6. v 16.00 pořádáme již tradiční koncert v prostorách kolonády v Mariánských Lázních. Zazní známé i neznámé lidové písně v úpravě pro pěvecký sbor, písně Jaroslava Ježka, tradicionály i velice náročná úprava známé písně Michelle od Paula McCartneyho. Tuto skladbu má ve svém repertoáru málokterý pěvecký sbor. Jako obvykle bude zpěv doprovázen hrou na různé hudební nástroje. Přijďte si zpříjemnit letní odpoledne poslechem krásné hudby, jste všichni srdečně zváni.

Dalším červnovým vystoupením CANTILA  v. i. p. a posledním před prázdninami bude koncert duchovní hudby v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu sv. Máří. Toto poutní místo nedaleko Kynšperka nad Ohří má unikátní atmosféru a jsme rádi, že máme možnost na tomto místě vystoupit. Jestliže se za námi vypravíte i na tento koncert, uslyšíte převážně duchovní skladby, ať už z doby baroka (A. Lotti, J. S. Bach), klasicismu (W. A. Mozart), 19. století (C. Franck) nebo i 20. století (G. Caccini neboli správně V. Vavilov, Z. Lukáš a další autoři).

A vaše další plány?

Naše sezóna končí na konci června. Pak bude letní pauza a v nové sezóně chceme nastudovat nové skladby a účinkovat na nových zajímavých místech. Je pravda, že jsme dostali také pozvání na Bečovské slavnosti. Ale nevím, jestli budeme schopni dát dohromady dostatek zpěváků. Slavnosti jsou totiž 14. července a to je doba dovolených. Dokonce jsme dostali pozvání i do Vídně. Uvidíme, zda budeme schopni takový velký projekt uskutečnit.

Pořádáme koncerty své – vánoční a letní. Vedle těchto koncertů jsme zváni také na koncerty pořádané jinými organizátory. Nyní vím o adventním koncertu pro Hospic sv. Jiří v Chebu, je domluveno naše účinkování na Festivalu porozumění v Mnichově u Mariánských Lázních, na několika místech v Německu atd. Ale koncerty se domlouvají na poslední chvíli, proto zatím nemáme konkrétní data ani definitivní potvrzení účasti.