V Mariánských Lázních zahájili lázeňskou sezónu

Druhý květnový víkend byl v Mariánských Lázních ve znamení zahájení nové lázeňské sezóny. Pro návštěvníky byl připravený zajímavý program, za kterého si každý vybral. Nechyběla tradiční mše, žehnání pramenů, odhalení busty Petra Hapky a řada koncertů.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3050134V Mariánských Lázních zahájili lázeňskou sezónu

Hned v pátek přivítal návštěvníky průvod dechového orchestru s mažoretkami. Kolonádu roztančil folklórní soubor Marjánek a přítomné pobavil se svoji Onemanshow Vladimír Hron. Na konec zahrála ohnivé latinsko-americké rytmy kubánsko česká skupina Mezcla Orquesta.

S pozdravem Dobré ráno sezóno, přivítali návštěvníky v sobotu ráno moderátoři Lenka Herbertová s Alexandrem Komarnickým. Pak již nic nebránilo zahájení pestrého programu. Nejprve proběhla slavnostní mše, kterou celebroval tepelský opat Filip Zdeněk Lobkowicz. Poctu pak vzdali nejen mariánskolázeňští hudebnímu skladateli Petru Hapkovi, kterému odhalili nedaleko fontány bustu. První skladbu přímo pro fontánu složil právě on. Aktu odhalení se vedle starosty zúčastnil například autor sochy, ale také básník, spisovatel, novinář a textař Michal Horáček. Poté si mohli přítomní vyslechnout koncerty například dechové kapely Veselka Ladislava Kubeše a Andreje Romanova s ruskými písněmi a romancemi. Zazpívat přijela kapela Sto Zvířat, Beatles Revival, Jelen, ale i Booger s úpravou bluesových a soulových skladeb.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3050134V Mariánských Lázních zahájili lázeňskou sezónu

Za zahájením lázeňské sezóny se ale skrývá 3/4 roku usilovné práce. „První schůzka s vedením města probíhá už v srpnu,“ prozradila ředitelka mariánskolázeňského Kulturního informačního střediska Barbora Tintěrová. Je třeba vymyslet účinkující, doprovodné akce, řeší se plakáty, překlady, jarmark, ale i finanční stránka celé slavnosti a mnoho dalšího. A v době, kdy většina lidí shání vánoční dárky, v Mariánských Lázních vrcholí příprava programu této třídenní slavnosti. Kolik lidí se na pořádání zahájení sezóny podílí? „Přípravy řeší tříčlenný tým a s blížícím se termínem zahájení lázeňské sezóny se přidávají další lidé, kteří se podílejí na přímé realizaci – technici, zvukaři, apod.,“ popsala Barbora Tintěrová. I tak jde celkem o tým jen 15 lidí, kteří se dokáží postarat o příjemné strávení tří dnů pro několik tisíc návštěvníků. „Významně se však v závěru podílí i další lidé z celého města, zaměstnanci městských organizací nebo třeba hotelů. A nesmíme zapomenout na Základní uměleckou školu, která zajišťuje nedělní program zcela samostatně a na velmi dobré úrovni,“ doplnila ředitelka a dodala, že z pohledu dnešní doby už je otevírání sezóny spíš symbolické. „Sezóna totiž v Mariánských Lázních nekončí. Hotely a další provozovny jsou v provozu celoročně, zatímco dříve byly hotely přes zimu zavřené, a proto se v květnu slavnostně otevírala sezóna,“ vysvětlila.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3050134V Mariánských Lázních zahájili lázeňskou sezónu