Používá se lázeňská léčba při osteoporóze? Kdo a za jakých podmínek ji může předepsat

Lázeňská léčebně rehabilitační péče může být z veřejného zdravotního pojištění hrazena jen u osteoporózy s komplikacemi, pokud soustavná ambulantní rehabilitační péče delší než 3 měsíce není efektivní, nebo v návaznosti na hospitalizaci pro komplikaci osteoporózy. Jedná se o indikační skupinu v rámci nemocí pohybové soustavy (VII/5). Ostatní případy osteoporózy nejsou indikací k lázeňské léčbě.IMG_6353-malá-na-web

Měli bychom připomenout, že lázeňskou léčebně rehabilitační péči lze hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění jako nezbytnou součást léčebného procesu, pokud jsou naplněny podmínky stanovené pro poskytování lázeňské péče zákonem o veřejném zdravotním pojištění a vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR o stanovení odborných kritérií a dalších náležitostí pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče. Přímo zákon stanoví nemoci a stavy, u nichž lze lázeňskou péči poskytnout, a zároveň i způsoby poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče samostatně pro jednotlivé indikace, délku základního a opakovaného léčebného pobytu, četnost a interval opakování léčebných pobytů, lhůtu pro nástup léčebného pobytu (je-li důvodné ji stanovit z hlediska léčebného efektu), možnost prodloužení pobytu podle jednotlivých indikací, způsob poskytování péče (komplexní, příspěvková) a další odborná kritéria. Podmínky a odborná kritéria vztahující se ke konkrétním indikacím jsou přitom nastaveny na základě odborného názoru a vyjádření odborné lékařské společnosti daného oboru zdravotní péče.

U osteoporózy tak lze komplexní lázeňskou léčebně rehabilitační péči hradit v návaznosti na hospitalizaci po patologické fraktuře páteře v bezprostřední návaznosti na ukončení imobilizace na lůžku nebo sejmutí korzetu. Délka pobytu je stanovena na 21 dnů. Do 24 měsíců od začátku základního pobytu lze hradit i opakovaný pobyt, opět jako komplexní lázeňskou péči.

Příspěvkovou lázeňskou léčebně rehabilitační péči je možno jedenkrát (ne opakovaně) uhradit v ostatních případech osteoporózy s komplikacemi, kdy soustavná ambulantní rehabilitační péče delší než 3 měsíce není efektivní. I zde je délka pobytu 21 dnů.

Lázeňskou léčebně rehabilitační péči musí vždy doporučit ošetřující lékař a potvrdit revizní lékař pojišťovny; návrh vystavuje na formuláři zdravotní pojišťovny registrující praktický lékař nebo přímo ošetřující lékař při hospitalizaci. Lázeňskou léčbu ve zmíněné indikační skupině doporučuje lékař odbornosti revmatologie, endokrinologie a diabetologie, vnitřní lékařství, klinická osteologie, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, pracovní lékařství, rehabilitační a fyzikální medicína.