Sluneční hodiny budou tématem sobotní akce v Kynžvartu

Sluneční hodiny budou tématem sobotní akce na zámku Kynžvart. Budou se stavět, ale bude se o nich také besedovat. Průvodcem akce bude astronom Zdislav Šíma. Akce se uskuteční v sobotu 20. května od 13.30 hodin na zámeckém nádvoří.hodny Kynžvart

 Sluneční hodiny měří pravý sluneční čas, a to dokonale přesně. Od dob starých Egypťanů, kteří je používali, do dneška se s tímto časem nerozešly ani o vteřinu. Otázka ale zůstává, jak pravý sluneční čas souvisí s tím časem, který si nosíme na hodinkách.

„Sluneční hodiny navíc umí ukázat věci, které ani na těch nejlepších digitálkách nenajdeme. Kromě běžného času je to třeba i doba, která uplynula od východu Slunce,“ uvedl Štefan Brštiak, mluvčí správy státního zámku Kynžvart. „Takovým hodinám se říká „ab ortu“, čili od východu. Podobně sluneční hodiny umí i ukázat kolik hodin nám zbývá do západu Slunce. Takové hodiny se jmenují „ad occasum“, čili k západu. A dokáží to určit přesně, ať je léto, nebo zima, ačkoli západy a východy Slunce se tak moc liší od sebe,“ doplnil.

Zdislav Šíma vytvoří spolu s návštěvníky na zemi velké sluneční hodiny. Touto praktickou ukázkou se nastíní problematika a úskalí konstrukce Slunečních hodin, které v poslední době nabývají mezi širokou veřejností na popularitě a stávají se tak ozdobou mnoha domů, zahrádek i veřejných prostranství. Současně budou vytvořené hodiny i pozvánkou do Velkého reprezentativního sálu kynžvartského zámku, kde se uskuteční bližší seznámení s historií i vývojem Slunečních hodin, po kterém bude následovat workshop, na kterém si každý návštěvník bude moci vytvořit vlastní sluneční hodiny.

V sále bude mezi jinými vystaven také tisk Pojednání od Albrechta Dürera, nejvýznamnějšího umělce a strůjce německé renesance, kterého lze srovnávat snad jen s Leonardem da Vinci.