Jen ať se umažou od literatury 

Se zajímavým nápadem letos přicházejí Literární Františkovy Lázně, jejichž jubilejní 20. ročník se letos odehraje. Česko-německou spolupráci nastartovaly již loni a nyní se bude v mezinárodním duchu pokračovat. Zapojí se totiž původem české děti žijící v různých zemích světa, konkrétně v Holandsku, Belgii, Francii, Itálii, Německu, Řecku, Turecku, Spojených Arabských Emirátech a Španělsku. Mottem „Život je tak hezkej“ se řídili účastníci happeningového vlakuFoto: Literární Františkovy Lázně 2016

Pro naše dětské krajánky v zahraničí je to výzva: mohou se  něco se dozvědět o České republice, zemi svých rodičů a prarodičů. Také budou pátrat a zjišťovat si, kde vlastně leží  půvabné lázeňské městečko Františkovy Lázně.
Absolutní vítěz literární soutěže pak přiletí do Františkových Lázní s maminkou nebo tatínkem a bude spolu s ostatními dětmi ze ZŠ a ZUŠ Járy Cimrmana  (a možná i z „Veselé šestky“) přebírat svou literární trofej z rukou významných českých spisovatelů, Hlavní cenu pak od  starosty Františkových Lázní. Vše se bude odehrávat v aule hostitelské františkolázeňské základní školy 9. 11. 2017. Na soutěži se budou podílet i děti ze ZUŠ Járy Cimrmana, mj. zahraje jejich kapela  Cimrman Brass Band.
„Inu – dělají to tam v těch Frantovkách  dobře,  ty „literárky“, jen ať se záhy děti umažou od literatury…“  Poznamenal by  laskavě pan Bohumil Hrabal.
 A staré české přísloví by mu přitakalo: „Kdo myslí na roky dopředu, sází mrkev. Kdo myslí na desetiletí, sází stromy. Kdo myslí na staletí dopředu, stará se o děti.“
LF
Více fotografií z Literárních Františkových Lázní 2016 zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2421393