Seismologické muzeum ve Skalné se rozrostlo o další exponáty

Seismologické muzeum funguje ve Skalné už víc než rok. V těchto dnech umístili do jeho prostor pracovníci Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky nové exponáty, které příchozí návštěvníky jistě nadchnou. Jde o repliku čínského seismoskopu a demonstrátor příčného a podélného vlnění v zemi.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2808509Seismologické muzeum ve Skalné se rozrostlo o další exponáty

„Replika čínského seismoskopu, kterou budou návštěvníci moci v seismologickém muzeu vidět, upozorňovalo obyvatele starověké Číny na to, že bylo zemětřesení. Dalším artefaktem, který jsme sem umístili, je takzvaný demonstrátor příčného a podélného vlnění. Uvnitř se nacházejí pružiny, a když člověk za jednotlivý úchyt zatáhne a pustí, uvidí, jak vypadá příčné anebo podélné vlnění,“ vysvětlila seismoložka Jana Doubravová.

Právě z příčného a podélného vlnění jsou složeny jednotlivé zemětřesné vlny, které se zemí šíří z hypocentra, tedy místa v hloubce několika kilometrů pod zemí.

V celé expozici muzea se nachází nejen ukázka jednotlivých seismometrů, ale také si zde lidé mohou pustit zvuky jednotlivých zemětřesení. Mimo toho se po muzeu nachází i řada naučných tabulí, na kterých jsou vysvětleny příčiny zemětřesení nejen v západních Čechách.

Muzeum vzniklo jako reakce na dotazy lidí z Chebska, kteří se odborníků na zemětřesení stále ptali. Nachází se ve statku jedné skalenské rodiny. Součástí části muzea je i velká obrazovka na projekci výukových filmů. V těchto dnech zrovna pracovníci Geofyzikálního ústavu dokončují zbrusu nový film, který bude zahrnovat i výpovědi jednotlivých obyvatel regionu, jak zemětřesení snášeli.

Muzeum je otevřeno individuálně podle domluvy na telefonním čísle +420 732 435 655 pan Hoferic

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2808509Seismologické muzeum ve Skalné se rozrostlo o další exponáty

VID