Ve františkolázeňské škole se vařily norské speciality

Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny, salát z červené řepy s jablky a hejk s bylinkovou krustou a omáčkou z červených paprik.  Takovou dobrotu si v rámci speciálního projektového dne užily děti z františkolázeňské základní školy. A rozhodně nešlo o žádnou nudnou akci. Do školy při této příležitosti zavítala sama norská velvyslankyně, její Excelence, Siri Ellen Sletner. Společně se starostou Františkových Lázní Janem Kuchařem si prohlédla školu i jídelnu, a dokonce se zúčastnila samotné výuky. Na závěr proběhla beseda s žáky ve školní aule, kde si děti navíc pro velvyslankyni připravily překvapení – zazpívaly jí písničku v jejím rodném jazyce a při diskuzi předvedly, že toho vědí o Norsku opravdu hodně.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/299574Ve františkolázeňské škole se vařily norské speciality

„Základní škola ve Františkových Lázních potvrzuje, že zajímavé projekty a pestrou nabídku aktivit rozhodně nenabízí jen zařízení ve velkých městech. Podobné akce jsou navíc perfektní v tom, že si děti dobře informace zapamatují. Vždyť kolikrát v životě mají možnost mluvit a ptát se na to, co je zajímá přímo velvyslance norského krále?“ řekl Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní. „Děti měly unikátní šanci se ze zemí seznámit ‚naživo‘. Budeme se snažit, aby se k nám projekt vrátil s dalším státem.“

Hlavním cílem projektu je propagace partnerské země, poznávání tamních zvyklostí, čehož je jídlo nedílnou součástí. I proto je část v programu vyčleněna přípravě tradičního mezinárodního obědového menu ve školní jídelně, a to přímo ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/299574Ve františkolázeňské škole se vařily norské speciality

Organizace takové akce ale není jednoduchá. Příprava na den mezinárodní kuchyně začala před několika týdny tím, že se kuchařky z františkolázeňské jídelny vydaly na speciální školení o tom, jak by správně mělo vypadat tradiční norské jídlo o čtyřech chodech. Také workshop, který se konal v akademii jednoho českého velkoobchodu, poctila osobní návštěvou norská velvyslankyně. Ve svém projevu porovnala stravovací zvyklosti Čechů a Norů:  „V Norsku jsme už dávno zjistili, jak je konzumace mořských ryb zdraví prospěšná. V Česku již tradičně jíte sladkovodní ryby, a proto velmi vítáme, zájem českých školních jídelen o mořské ryby a o norské zkušenosti se zdravou výživou.“

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/299574Ve františkolázeňské škole se vařily norské speciality

Pak jen následovalo vybrání konkrétního menu a mohla začít příprava. Vařila se polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny a salát z červené řepy s jablky. Jako hlavní jídlo kuchařky nachystaly hejka s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem. Pomyslnou třešničkou byl dezert – krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou.

Projekt probíhá od dubna 2016 za podpory příslušných zahraničních ambasád. Po velvyslanectví Thajského království na něm začalo spolupracovat velvyslanectví Norského království, zájem o projekt má také Francie a Španělsko.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/299574Ve františkolázeňské škole se vařily norské speciality