Kobra odhalila desetimilionový únik na dani

Karlovarská Kobra opět zasahovala na Chebsku. Tentokrát specialistům neunikl podnikatel, který  v letech 2009 až 2012 čile obchodoval, ale neodváděl daně. Soud může obviněného muže poslat do vězení až na 10 let.policie_logo_ilustrační

Sedmačtyřicetiletý podnikatel si už od detektivů z Odboru hospodářské kriminality v Karlových Varech vyslechl obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Celkem připravil stát na daních o nejméně 10 300 000 Kč.

„Podnikatel dodával různé zboží nebo služby v rámci ČR různým odběratelům. Za tyto služby či zboží přijímal finanční prostředky, které následně nezahrnul do daně z příjmu fyzických osob za příslušná zdaňovací období,“ uvedla Kateřina Böhmová, policejní mluvčí. Muž zatajil celkový příjem, čímž zkrátil daň z příjmu fyzických osob a dále daň z přidané hodnoty.

„Dále obviněný také vykazoval nákup zboží v jednom státě EU s dodáním do jiného státu EU, ačkoli k prodeji takto nakoupeného zboží nedošlo tak, jak uvedl ve fakturách. Neoprávněně tak vykazoval prodeje ve svém daňovém přiznání jako osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně z přidané hodnoty. Daň by totiž v tomto případě měl hradit prodejce ve svém státě,“ doplnila mluvčí.