Na Chebsku bude kvůli ptačí chřipce zlikvidováno 35 tisíc kusů drůbeže

Státní veterinární správa potvrdila další dvě ohniska ptačí chřipky. Obě jsou na Chebsku a týkají se komerční chovů drůbeže. Ten první se nachází na Klestu, druhý na Poustce. Oba chovy patři stejnému majiteli. Kachny a brojleři z postižených farem budou utraceni ve čtvrtek. Během zítřka budou informováni starostové obcí v ochranné a dozorové zóně o nařízení veterinářů, podle kterého se bude provádět evidence drůbeže v malochovech v tříkilometrové ochranné zóně u obou ohnisek.marianske-lazne-nemocnice-zavoral

„Chovatel nahlásil úhyn přibližně jedné desetiny z 12000 chovaných kachen a více než 100 z cca 1000 brojlerů. Ve druhém hospodářství v obci Poustka uhynulo téměř 900 z více než 5000 kachen a více než čtvrtina ze zhruba 400 chovaných krůt. Drůbež vykazovala typické příznaky nákazy,“ uvedl Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy. „Utrácení zbývající drůbeže v ohniscích začnou pracovníci SVS ve spolupráci s hasiči ve čtvrtek. Připravují se nařízení pro uzavřená pásma, která částečně zasáhnou také na území sousedního Německa. V České republice je aktuálně 37 ohnisek ptačí chřipky, z toho tři v Karlovarském kraji,“ doplnil. Dvě se nachází na Chebsku a jedno v Božíčanech na Karlovarsku.

„Žádost o součinnost při provádění záchranných a likvidačních prací v souvislosti s výskytem takzvané ptačí chřipky na území Karlovarského kraje obdrželi hasiči v úterý dopoledne od Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj,“ sdělil Martin Kasal, tiskový mluvčí HZS Karlovarského kraje.

Na základě vyžádané pomoci poskytnou hasiči dekontaminační linku pro očistu techniky a zasahujících osob a dostatek ochranných obleků. Likvidaci obou chovů provedou veterináři přímo v místě ohnisek. Už nyní jsou oba chovy uzavřené, technika hasičů bude na místo zásahu najíždět ve středu po zasedání krizového štábu ORP Cheb. Samotná likvidace drůbeže bude provedena ve čtvrtek a v pátek.

Foto: ilustrační – cvičení HZS Karlovarského kraje