Ivana Buttry vystavuje příběhy ukryté v krajině

V nově zrekonstruované výstavní síni františkolázeňského muzea se uskutečnila první letošní výstava s názvem Krajinou ticha. Své umění představila návštěvníkům výtvarnice Ivana Buttry. Umělkyně se věnuje originálnímu stylu tvorby landArt, které zpřítomňuje vztah člověka k přírodě, v níž se tvoří.Ivana Buttry vystavuje příběhy ukryté v krajině

Ivana Buttry se s prvky landArtu setkala poprvé při svém studiu ve Francii, volně tak navazuje na tvorbu francouzských umělců jako Emmanuel PLUMe, Laurent GERBOUIN, Yoann Crépin. Vhodně zvolené drobnější měřítko realizovaných děl vystihuje osobitost a neopakovatelnost krajiny. Landartové kompozice Ivany Buttry vypráví nevyřčené příběhy ukryté v krajině, ale především ukryté v nás samotných. Jemné vizuální objekty nenásilně zasahují do krajiny ve formě vizuálního připomenutí genia loci místa.

 „LandArt mě fascinoval od dětství, kdy jsem podílela na uměleckých projektech rodičů a jejich přátel. Tehdy jsem však samozřejmě neměla ponětí o historické kontinuitě ani smyslu podobných akcí. Nicméně k dalšímu – a tehdy už klíčovému – setkání s landArtem došlo při studijním pobytu ve Francii. Tehdy jsem si uvědomila, nakolik mě svoji působivostí fascinuje a přitahuje. Vnímám jej jako logický doplněk zahradní architektury a výborný způsob relaxace. Pro mě je to zkrátka ideální způsob vyjádření obdivu nedostižné dokonalosti,“ řekla sama autorka.

 Zdroj: Internetové stránky autorky

Výstava potrvá do 4. dubna.

Více fotografií z výstavy zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2675231