Michaela Kunová: vztah člověka a koně může být na hluboké úrovni

Nově vzniklý Ranč u Fleků je místo, kde se dá relaxovat v přítomnosti koní. Nachází se nedaleko Františkových Lázní ve vesničce Krapice. Domov zde našlo pět koní včetně dvou malých poníků. Cestu na farmu si už našli milovníci zvířat nejen z blízkého okolí. Chovatelka Michaela Kunová se věnuje nejen chovu koní, ale také osvětě, uvádí na pravou míru omyly o soužití s koňmi, ale také připravuje zajímavé akce pro veřejnost, přednášky, vítání jara a další. O tom, co nového se na Ranči u Fleků chystá, si Živé Chebsko povídalo s chovatelkou.Foto: Tomáš Hlaváč

Foto: Tomáš Hlaváč

Jak to všechno začalo?

 Ranč U Fleků je projekt, který vznikl již v roce 2011. Tehdy jsme se jako parta přátel a má rodina rozhodli vybudovat zázemí pro chov mých strakatých koní a dalších zvířátek. První ranč byl ve vesnici Ostroh v blízkosti hradu Seeberg. Chovali jsme tam flekaté koně a poníky, kamerunské ovečky, králíky… Organizovala jsem tam pravidelně semináře s různými trenéry, jezdecké kroužky pro děti a závody. V loňském roce jsem působila v dětském ráji u Svatošských skal a v roce letošním jsem se rozhodla opět vybudovat vlastní zázemí pro svá zvířátka.

Kde se ranč nachází a co vše tam mohou příchozí vidět?

Nový Ranč U Fleků se nyní nachází v malé vesničce Krapice u Františkových Lázní (Dolní Lomany – směr Amerika). Domov zde má nyní pět koníků a v plánu jsou na jaře i další hospodářská zvířátka. Dva koně jsou velcí a vhodní i pro dospělé jezdce, tři jsou poníci pro děti. Se všemi našimi koňmi kromě jezdeckých kroužků pro děti už od tří let děláme i vystoupení – ukázky přirozené komunikace člověka a koně. Předvádíme na různých akcích, co vše lze koně bez použití násilí a donucovacích prostředků naučit a že vztah člověka a koně může být na podobně hluboké úrovni, jako například vztah člověka a psa. Právě tímto směrem – přirozené komunikace – se ubírají i kroužky s dětmi. Nejde mi jen o to naučit děti jezdit na koni, nebo je pouze svézt na koňském hřbetě. Chci, aby o vztahu se svým svěřeným poníkem přemýšleli, aby se k němu chovali zodpovědně a slušně, aby věděli, jak se o poníka mají starat.

Nevěnujete se jen chovu koní, ale také vyvrací vžité mýty, které mezi veřejností stále panují?

Snažím se šířit osvětu o koních i mezi laickou veřejnost. Spousta lidí už viděla na ohradách s koňmi cedulky o zákazu krmení koní. Většinou ale neznají důvody, proč tento zákaz je a proč je tak důležité se jím řídit. Také představa nekoňáka o tom, jaké životní podmínky jsou pro koně dobré, se může lišit od reality. První přednášku, kde se může kdokoliv dozvědět zajímavosti o životě těchto úžasných zvířat, která nás neustále mají co učit, budu mít v pátek 10. února od 17 hodin v restauraci Good Time v Písečné ulici č. 16. Vstup je zdarma a ráda odpovím na všechny otázky, pokud to bude v mých silách. Pokud bude o přednášky zájem, budou v této restauraci probíhat každý druhý pátek v 17 hodin.

 Kdo může přijet k vám na farmu?

 Na Ranč do Krapic se za námi může zastavit každý, kdo by si chtěl koníky třeba jen pomazlit a strávit s nimi hezký čas. Například moji rodiče – nekoňáci – si velice oblíbili chození na procházky s našimi nejmenšími poníčky. Jsou to dva mladí valášci plemene american minihorse a jsou vysocí pouze okolo 80 cm v kohoutku. Vést na vodítku je může každý, poslouchají jako pejsci. Býváme tam každé odpoledne, ale lepší je určitě ohlásit se dopředu, ať nejsme například někde na vyjížďce.

Máte v plánu ještě další zajímavé akce?

Pravidelně budeme pořádat akce jako vítání jara, pálení čarodějnic, letní příměstské tábory v sedle, hubertovu jízdu na ukončení jezdecké sezony a vánoční setkání u koní. Až se na jaře rozjede jezdecký kroužek, uspořádáme i pravidelné minizávody pro děti z kroužku. O všech aktivitách ranče a plánovaných akcích se mohou lidé dozvědět na facebooku na stránce Ranč U Fleků.