Osmiletému Tomáškovi z Chodova na Karlovarsku pomáhají Dobří andělé již 38 měsíců

V říjnu 2013 se život Tomáškově rodině úplně převrátil. Lékaři mu diagnostikovali akutní leukémii. Okamžitě byla zahájena léčba chemoterapií. Jeho maminka Michaela dočasně přerušila své zaměstnání, aby mu mohla být v nemocnici na blízku. Tam se dozvěděli také o pomoci Dobrých andělů, kteří jim pomáhají již 38 měsíců.dobrý anděl - příběh Tomášek

Náročná léčba výrazně oslabila Tomáškovu imunitu. Důležité bylo dodržovat co nejsterilnější prostředí a vyhýbat se kolektivu kvůli riziku možné nákazy běžnými onemocněními. Největším výdajem se pro rodinu stala nízkobakteriální strava, která je při onkologické léčbě nezbytná. Další výraznou položkou byla častá doprava do nemocnice a nákup desinfekčních přípravků pro každodenní úklid. Po 8 měsících častých hospitalizací Tomášek přešel z akutní fáze léčby do udržovací, která probíhala převážně v domácím prostředí. Chemoterapii užíval nově v tabletkách a ne nitrožilně jako doposud. Léčba mohla být ukončena po dvou letech, v říjnu 2015.

 „Tomík stále dochází na pravidelné kontroly do nemocnice. V září loňského roku nastoupil do druhé třídy a konečně se dočkal sourozence, dokonce vysněného bratra. Jsme šťastní a užíváme si každý den,“ popisuje paní Michaela, jak se rodině daří. Tím však zátěž pro rodinu nekončí. Tomášek se stále potýká s oslabenou imunitou a bývá často nemocný. Z tohoto důvodu Dobří andělé pomáhají rodinám, které zasáhla vážná nemoc i určitou dobu po jejím ukončení, protože návrat do běžného života je pro malé pacienty velmi pozvolný.

Foto: archiv Dobrý anděl