O novou kartu požádalo už přes tři tisíce lidí

Od prosince je možné žádat o vydání nové bezkontaktní čipové karty pro platbu v městské hromadné dopravě. Žádost podalo už 3200 lidí a další přibývají. Spuštění celého systému je naplánováno na jaro letošního roku. karta Mariánské Lázně 1 na web správná malá

Nový odbavovací systém umožní komfortnější odbavení v trolejbusech a autobusech. Cestující se tak konečně budou moct zbavit papírových jízdenek. „Při nástupu do vozu bude stačit pouze přiložit čipovou kartu ke čtečce odbavovacího terminálu a zvukový signál potvrdí, že transakce proběhla,” popsal nový systém starosta Petr Třešňák. „Podobně jednoduchá bude i platba bezkontaktní platební kartou,” podotkl. Konečně bude navíc možné koupit si i přestupní jízdenky, po kterých cestující již dlouho volali.

Systém myslí i na cestující, kteří budou chtít platit hotově. Ti si jízdenku koupí přímo u řidiče. „Druhy jízdenek, které bude možné zakoupit u řidiče, budou ale omezené,“ podotkl starosta.

Hlavním cílem systému je redukovat počet plateb v hotovosti a zrychlit odbavení. Do budoucna by mělo probíhat 90 % plateb bezhotovostně, i to je jeden z důvodů, proč jízdenky placené v hotovosti podraží. Ti, kteří budou chtít platit hotově, si jízdenku koupí přímo u řidiče. V takovém případě dospělí zaplatí za základní jízdné 20 korun, čtyřiadvacetihodinová jízdenka je vyjde na 50 korun.  Cena časových jízdenek pak vychází ze současných papírových kuponů. U bezhotovostní platby zaplatí dospělý pasažér za základní jízdné 12 korun, tak jako dosud, a za 60 minutové přestupní jízdné 18 korun. Mariánskolázeňská karta umožní i časové předplatné, na které jsou všichni zvyklí, a to na 15, 30, 90, nebo 365 dní. Například čtvrtletní jízdenka přijde děti a studenty na 330 korun, senioři nad 70 let zaplatí za celoroční jízdenku jen symbolickou stokorunu. „Jízdu zdarma pro TP, ZTP a ZTP-P beru jako samozřejmost,“ doplnil starosta Petr Třešňák.

Získat kartu je snadné. Žádosti přijímá společnost Městská doprava Mariánské Lázně s.r.o. Formuláře si můžou zájemci vyzvednout přímo v Zákaznickém centru, nebo si je vytisknout z internetu (http://www.mdml.cz/). Jedná se o dva formuláře a to: „Žádost o vydání karty“ a „Obecné obchodní podmínky“. Oba formuláře musí být vyplněné žadatelem, nebo, v případě dětí jejich zákonnými zástupci. Správnosti údajů uváděných u dětí je nutné prokázat buď rodným listem, nebo údaji zapsanými v občanském průkazu. Důležitou podmínkou pro přijetí žádosti je i nalepení aktuální průkazové fotografie žadatele. Studenti, kteří doložili potvrzení o studiu pro tento školní rok a mají vystavenou časovou předplatní jízdenku (legitimaci), další potvrzení k žádosti přikládat nemusí. Vyplněné žádosti o vydání karty budou přijímány rovněž v Zákaznickém centru na Hlavní třídě a karta bude připravena k vyzvednutí cca dva měsíce od přijetí vyplněné žádosti, tzn. od února 2017 a následně.