Na statku v Nové Vsi opět ožijí stará řemesla

Už potřetí se sejdou řemeslníci a umělci na pozemku historického statku č. 8 v Nové Vsi u Křižovatky. K vidění budou nejen středověké tance, ale bude také možnost nahlédnout pod ruce například brníři, kováři, řezbáři nebo třeba pradleně. Ty zvídavější si budou moci některá řemesla také sami vyzkoušet. Hlavní program začne v sobotu 18. února od 11 hodin a protáhne se do 19 hodin. O tom, jak přípravy na akci probíhají, si Živé Chebsko povídalo s jednou z organizátorek Vendulou Aubrechtovou.

Hudbou-i-řemesly-ožil-statek-v-Nové-VsiJak to všechno začalo?

Přátelé kolem uměleckých řemeslníků z atelieru Arrigos založili v roce 2015 tradici předjarních setkání v krásném prostředí hrázděnky v Nové Vsi. Z prvotního přátelského setkání se vyvinul program pro veřejnost, který je zajímavý pro celou rodinu, své si tu najdou děti, dospělí i senioři.

Jaký program pro příchozí připravujete?

Návštěvníky bude čekat návštěva kovárny, kde budou moci přihlížet – nebo si i vyzkoušet – práci kováře,  brníře (výrobce středověkých kroužkových zbrojí), podívat se na práci řezbáře a truhláře. Novinkou by měly být letos také ukázky práce na hrnčířském kruhu a v prostředí středověké lazebny budou moci zájemci sledovat činnost ranhojiče a felčara.  Nebudou chybět také ukázky ženských tradičních řemesel, jako je předení, tkaní, síťování, naalbindingu (technika podobná šití nebo háčkování pocházející z evropského severu) a vyšívání. To vše doprovodí malou výstavu kovaných výrobků nožů, mistrovských výšivek a historických šperků. Návštěvníci také budou moci zhlédnout a zakoupit drobnosti vyrobené z jeleního paroží a kostí. Vystoupení předvede skupina historických tanců Marianne, jejíž členové okouzlili loni veškeré publikum, předvedou své půvabné umění a krásné kostýmy letos opět, a také rozšíří svůj program o nová vystoupení. A nakonec chystáme pro naše návštěvník překvapení  – hudební vystoupení a povídání se zajímavou osobností fantastické literatury.Foto: Archiv - starodávná řemesla

Bude přichystané také nějaké speciální občerstvení?

O žaludky návštěvníků bude dobře postaráno. Budou mít možnost okusit jídla Seveřanú, Vikingů a Slovanů, která se budou připravovat v kotlích a na grilu. Staročeská kuchyně se pochlubí hlavně sladkými pokrmy a některými lahůdkami, které ponecháme jako překvapení… K pití se budou podávat opět tradiční nápoje – medovina, čaje z ovoce, bylin a medu, svařené víno i pivo. Nebude chybět  místní pramenitá voda z pramene poblíž Nové Vsi. Ani milovníci kávy a tradičních čajů nepřijdou zkrátka.

Z jakých koutů naší republiky přijedou vystupující?

Aktéři programu pocházejí z různých koutů naší vlasti. Nejdále to bude mít ranhojič Pavel Moš z Prostějovska, a jeho přátelé. Brníř Bobr je doma na Českomoravské Vysočině, jeho žena a vynikající přadlena je z Berouna. Nově uvítáme členky skupiny Brunnakr, které se zaměřily na životní styl a řemesla raného středověku, dobu Vikingů – ty jsou z Plzeňska a z Prahy. Z Prahy a Plzně pochází šermíři, tanečníci jsou ze Středočeského kraje. A za domácí se představí Míša Vaňková z Třebeně, a hostitelé – kováři a řezbáři z Nové Vsi. S dalšími ještě jednáme.

Hlavní program bude začínat v sobotu 18. února od 11 hodin a protáhne se do 19 hodin. Výstavu výšivek, šperků a nožů, některá řemesla i ochutnávku medových nápojových specialit bude možné ještě navštívit i v neděli od 11 do 15 hodin. Většina vystavených výrobků bude i ke koupi.

Vstup bude zdarma.Hudbou i řemesly ožil statek v Nové Vsi