Účastníci důchodového spoření mohou požádat o doplacení pojistného kdykoliv během prvního pololetí 2017. Nejpozději však do 30. června

Zákon o ukončení důchodového spoření, který nabyl účinnosti v lednu loňského roku, poskytuje účastníkům důchodového spoření (tzv. II. pilíře) možnost, aby si individuálně doplatili pojistné na důchodové pojištění. Pokud se pro tuto možnost rozhodnou, musejí nejpozději do pátku 30. 6. 2017 uplatnit žádost o sdělení výše doplatku pojistného u okresní správy sociálního zabezpečení v místě podle svého trvalého pobytu. Doplatek pojistného na důchodové pojištění je třeba uhradit do 29. 12. 2017.peníze-il.-5

„Účast v systému důchodového spoření, tzv. II. důchodový pilíř, ovlivní výši starobního důchodu vypláceného státem. Pokud se lidé rozhodnou doplatit rozdíl pojistného na důchodové pojištění, získají vyšší procentní výměru starobního důchodu,“ sdělil Jiří Biskup, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a upřesnil: „Výše procentní výměry pak bude činit 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění, který se kryje s dobou účasti ve II. pilíři. V případě, že lidé nevyužijí možnosti doplatit si pojistné, bude výše procentní výměry nižší – 1,2 % za každý rok účasti ve II. důchodovém pilíři.“

Aby mohl být důchod počítán s vyšší sazbou procentní výměry, musí být doplatek zaplacen za celou dobu účasti na důchodovém spoření před rokem 2016, obvykle se v praxi jedná o období let 2013-2015. Pokud by občan získal 46 let pojištění a doplatil rozdíl pojistného za dobu tří let ve II. pilíři, bude procentní výměra jeho důchodu činit 69 % z výpočtového základu (redukovaný vyměřovací základ zjištěný z průměrných výdělků) za každý rok pojištění 1,5 %. V opačném případě bude procentní výměra činit 68,1 % (43*1,5+3*1,2) z výpočtového základu. Rozdíl činí 0,9 % výpočtového základu.

  1. červen je posledním dnem pro podání žádosti

Žádost o sdělení výše doplatku pojistného na důchodové pojištění podle zákona č. 376/2015 Sb., o ukončení důchodového spoření mohou lidé uplatnit na předepsaném tiskopisu u okresní, v Praze Pražské, v Brně Městské, správy sociálního zabezpečení (OSSZ) podle místa svého trvalého pobytu. Tiskopis této žádosti je k dispozici na webu ČSSZ nebo k vyzvednutí na OSSZ. Účastník důchodového spoření, který bude chtít zaplatit doplatek, do žádosti vyplní identifikační údaje o své osobě a Vlastní číslo plátce přidělené správcem pojistného na důchodové spoření (tj. orgány Finanční správy ČR).

Dále je třeba v žádosti označit specifikaci výdělečné činnosti v době účasti žadatele na důchodovém spoření, např. byl-li zaměstnancem, osobou samostatně výdělečně činnou nebo příslušníkem bezpečnostního sboru. Označit lze i několik možností zároveň, musejí však odpovídat skutečnosti. Zaměstnanci, vojáci a další příslušníci bezpečnostních sborů vyplní údaje o zaměstnavateli v době, kdy byli účastni ve II. pilíři.

Letos do 29. prosince musí být doplatek připsán na účet OSSZ

Po doručení žádosti má OSSZ na její zpracování 90 dnů. Dopisem poté žadatelům sdělí výši doplatku pojistného na důchodové pojištění, číslo účtu a informaci o lhůtě a způsobu zaplacení doplatku. Za den platby pojistného se přitom považuje den, kdy byla platba připsána na účet ČSSZ nebo složena v hotovosti do pokladny OSSZ.

Příklad:

Muž narozený 15. 8. 1954 požádal o řádný starobní důchod. Jeho důchodový věk je 63 let a 2 měsíce. Toho dosáhne 15. 10. 2017 a do této doby získá celkem 46 roků pojištění, z toho byl tři roky účasten ve II. pilíři. Jeho osobní vyměřovací základ (OVZ) – zjednodušeně průměrný měsíční příjem – za rozhodné období 1986–2016 činí 35 000 Kč. Výpočtový základ (po redukci z OVZ) činí 18 294 Kč.

  • NEDOPLATIL rozdíl pojistného na důchodové pojištění

Za každý rok pojištění mimo účasti ve II. pilíři náleží 1,5 % výpočtového základu, tzn., že za 43 let pojištění činí procentní výměra starobního důchodu 64,5 % (43*1,5 %) výpočtového základu, tj. zaokrouhleno na celé koruny nahoru 11 800 a 3,6 % (3*1,2 %) výpočtového základu za tři roky účasti na důchodové spoření, tj. 659 Kč. Procentní výměra starobního důchodu bude 12 459 Kč, základní výměra 2 550 Kč. Celkem bude starobní důchod činit 15 009 Kč.

  • DOPLATIL rozdíl pojistného na důchodové pojištění

Za každý rok pojištění náleží 1,5 % výpočtového základu, tzn., že za 46 let pojištění činí procentní výměra starobního důchodu 69 % (46 x 1,5 %) výpočtového základu, tj. zaokrouhleno na celé koruny nahoru 12 623 Kč. Procentní výměra starobního důchodu bude 12 623 Kč, základní výměra 2 550 Kč. Celkem bude starobní důchod činit 15 173 Kč.