AKTUALIZOVÁNO: Petr Navrátil ustál hlasování, zůstává starostou Chebu

Petr Navrátil (ČSSD) zůstává na postu chebského starosty. Opozice ho chtěla odvolat na mimořádném jednání kvůli jeho obvinění v kauze ROP. V tajné volbě hlasovalo pro jeho odvolání 12 zastupitelů, což v třicetičlenném zastupitelstvu nestačilo. Někteří zastupitelé už se ale nechali slyšet, že to nebyl poslední pokus o jeho sesazení. zastupitelstvo 1 na web

Svolání mimořádného zastupitelstva požadovalo jedenáct členů opozice a jediným bodem bylo právě starostovo odvolání. Ze 30 zastupitelů se čtvrtečního jednání zúčastnilo 26, chyběli tři členové z opozice a Daniela Seifertová z ANO. Samotnému hlasování předcházela víc než hodinová diskuze, ve které vyšlo najevo, že bude koaliční partner ANO hlasovat s opozicí.

„Nechceme rozhodovat o vině, či nevině starosty. Byl ale obviněn a to je fakt,“ zahájil diskuzi opoziční zastupitel Miroslav Plevný (VPM – Alternativa). Ten také potvrdil, že si je opozice vědoma toho, že sama nemá dostatek hlasů pro starostovo odvolání. „My jsme tímto aktem vyzvali koalici, aby dala najevo svůj názor.” Doplnil pak, že starosta odstoupil z funkcí v Sociální demokracii a přerušil ve straně své členství. „V čele města ale zůstává,“ podivoval se. Podle jeho slov platí presumpce neviny třeba u zaměstnanců, ale ne u politiků. „Jinak by zůstal David Rath ministrem zdravotnictví a Petr Nečas předsedou vlády,“ dodal s tím, že ani jednoho z nich ještě soud pravomocně neodsoudil.

„Umíte si představit, kolik peněz z Regionálního operačního programu šlo do našeho města? Za celou dobu to bylo necelých 900 milionů korun,“ vzal si slovo Petr Navrátil. Řekl, že mezi 21 projekty byl například nový dopravní terminál, opravená pěší zóna a podobně. „Lidé v médiích stále slyší, že je škoda 13 miliard a získávají pocit, jako bychom je ukradli. Jak by se ale vůbec taková škoda mohla stát?“ a řekl, že trvá na tom, že nebyla porušená žádná pravidla. Reagoval také na to, proč přerušil své členství v ČSSD.

„Dnes premiér Bohuslav Sobotka uvedl, aby každý z obviněných pečlivě zvážit, zda zůstane ve funkci. Já jsem to pečlivě zvážil. A protože se cítím nevinný a jsem nevinný, nechci odstoupit. Takový krok by navíc řada lidí považovala za přiznání viny,“ vysvětlil. A opět připomněl, že by se tak zbavil možnosti požadovat od státu náhradu. „Pokud stát lidem takto ničí životy, měl by za to nést následky.” Přerušení členství a odchod ze stranických funkcí pak zdůvodnil vnitřními pravidly ČSSD.

Starosty se zastal Tomáš Linda (ODS), podle kterého udělali opoziční zastupitelé z jednání frašku, protože významná část z nich na zasedání chyběla. „Výsledkem je jen zájem médií, aby celá republika mohla sledovat, jestli v Chebu odvolají starostu. Jestli něco ubližuje městu, tak je to toto.“ Podle něj je výše škody nesmyslná. „Ty projekty se realizovaly. Po těch chodnících chodíte, na hřištích si hrajete s dětmi. Jsem přesvědčený, že je Petr Navrátil nevinný. Má snad odstupovat jen proto, že na něj někdo plivl?“ ptal se. „Je to kauza politická, nikoliv trestně-právní,“ uzavřel.

Slovo si vzal také Leoš Horčička z ANO, které je v Chebu spolu s KSČM koaličním partnerem ČSSD. Slova podpory ale pro starostu neměl. „Naši členové budou hlasovat pro odvolání starosty.

V politice – byť jen na komunální úrovni – presumpce neviny neplatí.“

„Původně jsem nechtěl vystupovat, ale po tom, co zde padlo, jsem se rozhodl jinak,“ reagoval místostarosta Pavel Hojda (KSČM). „Mrzí mě prohlášení hnutí ANO, které se odvolává na určité principy, na kterých vzniklo. Uplatňují je zde, ale třeba na kraji ne.” S největší pravděpodobností šlo o narážku na to, že je koaličním partnerem ANO v krajské vládě také Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, respektive Dalibor Blažek. Je náměstkem hejtmanky i přes to, že je obžalován z přijetí úplatku.

Proti odvolání Petra Navrátila vystoupil také ředitel chebského gymnázia a zastupitel za ODS Jaroslav Kočvara. „Nevím, jestli je vinen. Nepřidávám však za “presumpci neviny” čárku a slovo “ale”. Na každého, proti komu je vedeno soudní řízení, má být nahlíženo jako na nevinného, pokud není pravomocným rozsudkem soudu rozhodnuto o opaku. V demokratické společnosti se pravidla nemají porušovat. Proč tedy chcete, abychom porušovali ústavní právo?“ položil otázku směrem ke členům hnutí. „Kdo je obviněn, neměl by být předem dehonestován. Mělo by mu být umožněno, aby dál fungoval ve svém osobním i pracovním životě. Pokud by to tak nebylo a muset by člověk sám dokazovat svou nevinu, vrátili bychom se do středověku do doby kata Mydláře,“ dodal Jaroslav Kočvara.

Zasedání bylo mimořádné, ale i to bylo ze zákona veřejné. Vedení města pak vyzvalo občany, zda se chtějí vyjádřit. Této možnosti využil například senátor Miroslav Nenutil. „Jsem senátorem osm let a za celou dobu jsem nebyl nucen se vnucovat se svým vystoupením na jednání některého z 84 obecních a městských zastupitelstev. Za celou dobu jsem ale nebyl svědkem toho, že mělo dojít k odvolání tak pracovitého starosty. Padlo zde, že je to hlasování o důvěře. Ale jakou důvěru můžou mít občané Chebu v zastupitelstvo, když v důležitých chvílích nedokáže táhnout za jeden provaz?“

Na jednání vystoupil i jednaosmdesátiletý důchodce Zděnek Skokan. „Starosta by neměl být odvolán. Je to stará kauza, o které lidé věděli, když starostu volili.“

Po diskuzi se o slovo přihlásil trochu překvapivě Radomír Honců (KSČM) s požadavkem, aby se hlasovalo tajnou volbou. „Aby se každý mohl rozhodnout svobodně,“ vysvětlil.

Zastupitelé tedy nejdřív rozhodovali o tom, zda budou hlasovat veřejně či tajně. Na druhý pokus odhlasovali tajnou volbu. A celkový výsledek? Bylo vydáno 25 obálek, z toho 24 hlasů bylo platných. Dvanáct zastupitelů hlasovalo pro odvolání starosty, stejný počet proti. Nebylo tak přijato žádné usnesení. Neplatný hlas výsledek neovlivnil, pro přijetí usnesení je třeba nadpoloviční většina všech zastupitelů, tedy 16.

Město Cheb má 30 zastupitelů a koalici tvoří ČSSD, ANO, KSČM, kteří mají celkem 15 hlasů. Od počátku má koalice tichou podporu ODS, která po volbách v roce 2014 získala čtyři mandáty. Vítěz voleb, VPM, získala šest. Nakonec však skončila v opozici se Stranou svobodných občanů (2 mandáty) a Koalicí pro Cheb (3 mandáty).