Jakou péči dostanou čeští lyžaři ve Vysokých Tatrách?

Jakou zdravotní péči bez nutnosti přímé úhrady dostane český lyžař – pojištěnec – na Slovensku při úrazu nebo onemocnění? Na jakou péči má nárok a také jaká je na Slovensku spoluúčast?  

Čerstvý sníh přivítal závodníky Mariánskolázeňského skatuPodstatnou informací pro lyžařský pobyt ve Vysokých Tatrách je to, že horská služba není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Proto rozhodně doporučujeme sjednat si komerční cestovní pojištění, a to takové, které ji zahrnuje a kryje také rizika spojená s lyžováním či vysokohorskou turistikou. Komerční pojištění se vztahuje i na některé další věci, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění (např. spoluúčast), navíc ho můžete spojit i s úrazovým pojištěním či pojištěním odpovědnosti apod. Komerční cestovní pojištění si můžete sjednat u Pojišťovny VZP, a. s., kde dostanete jako pojištěnci VZP zajímavé zvýhodnění – od 10% slevy po slevu 30 % pro členy Klubu pevného zdraví.

Jestliže byste na Slovensku potřebovali lékařskou péči, ať už při úrazu nebo onemocnění, můžete se rozhodnout až podle situace, zda předložíte doklad o cestovním zdravotním pojištění, nebo svůj český průkaz pojištěnce, který je zároveň Evropským průkazem zdravotního pojištění. Ten se hodí, zejména kdyby váš případ spadal do výluk z komerčního pojištění. Obě varianty lze tedy kombinovat.

Průkaz EHIC by měla akceptovat všechna zdravotnická zařízení, která mají smlouvu s některou ze slovenských veřejných zdravotních pojišťoven. Těmi jsou Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera či Union. U lékaře si budete muset vybrat jednu z nich jako tzv. výpomocnou pojišťovnu, která péči o vás zaplatí a následně ji přeúčtuje vaší české pojišťovně. Nárok na ošetření budete mít jak při úrazu, tak i při náhlém onemocnění nebo zhoršení zdravotního stavu (nevolnost, závratě, horečky, náhlá bolest zubů, ale i zdravotní potíže související s již existujícím chronickým onemocněním).

Pokud zvolíte ošetření „na pojišťovnu“, budete muset zaplatit případnou spoluúčast. To na Slovensku naštěstí nejsou nijak vysoké částky. Neplatí se za ošetření v ambulanci ani za pobyt v nemocnici či za lékařskou péči a léky poskytnuté během hospitalizace. Při pobytu v nemocnici platí spoluúčast jen doprovázející osoba, a to 3,32 eura za noc (s výjimkou doprovodu dětí do 3 let). Za využití pohotovostní služby je spoluúčast 1,99 eura (pokud nenásleduje hospitalizace), dále se platí 0,07 eura za km jízdy při převozu dopravní zdravotní službou (ale neplatí se za převoz záchrannou službou u akutních stavů). U stomatologického ošetření jsou hrazeny pouze náklady na použitý standardní materiál; pokud byste chtěli nadstandard, cenový rozdíl si budete muset uhradit. V lékárně se platí 0,17 eura za recept a spoluúčast v závislosti na kategorii léku – léky jsou podobně jako u nás plně hrazené, částečně hrazené a nehrazené. Poplatek 0,17 eura se neúčtuje se, platí-li si předepsaný lék sám pacient.

Pokud byste byli nuceni uhradit celou zdravotní péči v hotovosti, schovejte si originály účtů, dokladů o zaplacení a příslušné lékařské zprávy a obraťte se pak na svoji zdravotní pojišťovnu v České republice se žádostí o refundaci. K takové situaci může dojít např. proto, že u sebe nemáte průkaz EHIC, nebo proto, že jste se „na pojišťovnu“ nechali ošetřit ve zdravotnickém zařízení, které není napojeno na tamní systém veřejného zdravotního pojištění. Počítejte ale s tím, že refundace neznamená, že klient předloží účtenku a dostane příslušnou částku! Žádost o refundaci musí pojišťovna posoudit ve správním řízení. Bližší informace naleznete na našich webových stránkách na www.vzp.cz/refundace.

Foto: Ilustrační