Nové videospoty mají povzbudit zájem o technické vzdělávání

Podpořit zájem žáků základních škol a jejich rodičů o technické obory a ukázat jim perspektivu techniků v budoucích profesích mají krátká videa, která nechal připravit Karlovarský kraj a Karlovarská agentura rozvoje podnikání. Videa jsou zaměřena na pět hlavních technických oborů – strojírenství, elektrotechniku, stavebnictví, IT a logistiku.nářadí-1

„Naším přáním je podpořit v budoucích absolventech základních škol zájem o studium technických oborů v Karlovarském kraji. Chceme, aby si uvědomili, že musí při výběru oboru myslet především na pracovní uplatnění, na poptávku ze strany zaměstnavatelů. Ti chtějí v dnešní době hlavně technicky zdatné odborníky, ale neváhají nabídnout veškerou pomoc při jejich zapracování. Cílíme ale také na rodiče, kterým mohou videospoty v kostce představit nabídku škol i firem,“ uvedl ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání Vlastimil Veselý.

První krátký spot prezentuje Karlovarský kraj jako region, v němž mají tradici a zázemí především technické obory. Navazující pětiminutová videa pak nastíní široké možnosti absolventů těchto oborů. „Videa jsou atraktivní přehlídkou oborů a nabídky firem pro absolventy, diváky osloví i sami zaměstnavatelé s informacemi o tom, koho potřebují. Mnohé možná překvapí kvalitní úroveň a moderní zázemí technických středních škol v kraji, které studenty ve spolupráci s firmami připravují na trh práce. Ke slovu se ale dostanou i samotni studenti technických škol,“ dodal Vlastimil Veselý. Třetí video je komplexní krátký film v délce dvaceti minut, který shrnuje nabídku oborů, možnosti jejich studia a uplatnění na trhu práce. Spot lze využít jako součást výuky na základních školách.

Prezentaci videospotů podpoří marketingová kampaň, která by měla efektivně oslovit žáky i rodiče. „Videa samozřejmě chceme šířit všemi prostředky, především na sociálních sítích. K dispozici je budou mít ředitelé škol i firem, měli by je kromě jiného umístit i na webových stránkách. Máme v plánu případně i jejich vysílání v regionálních televizích, infosmyčkách různých institucí. Bude-li projekt úspěšný, může pokračovat i v budoucnu. Videa mohou být zaměřena na další nejen technické obory,“ vysvětlil Vlastimil Veselý.

Videospoty jsou k vidění prostřednictvím kanálu Youtube, lze je volně šířit:

https://www.youtube.com/channel/UC2sP7wDvkOPaP1t3VneF7VA/featured

Náklady na tvorbu videí nepřesáhly 200 tisíc korun. Veškerou přípravu a koordinaci zajistila Karlovarská agentura rozvoje podnikání.