Vlakem na vánoční trhy do Prahy i do regionů

Výlet na vánoční trhy, romantika rozsvícených vánočních stromů a vůně sladkostí a svařeného vína patří k nadcházejícím čtyřem adventním týdnům. Za předvánoční romantikou se lze vydat také vlakem. Na rozdíl od cesty autem se mohou rodiče po celý výlet věnovat svým dětem a sami si mohou užít vánočních trhů ochutnávkou různých specialit.  DSC_2155

V sobotu nebo v neděli je nejvýhodnější podniknout výlet se skupinovou víkendovou jízdenkou. Ta platí pro malé skupiny až 5 osob, z nichž dvě mohou být starší 15 let. Doprava za rodinu a celý jednodenní výlet prakticky z jakéhokoliv místa ČR, například z Brna, Olomouce, Ostravy, nebo Chebu, pak může vyjít jen na 679 Kč. V případě, že se návštěvníci Prahy rozhodnou ve větší míře cestovat také po hlavním městě, mohou si koupit tuto jízdenku doplněnou o platnost také v metru, tramvajích a autobusech. Její cena je 829 Kč. Pro srovnání, cena jednodenní jízdenky na městskou dopravu v Praze pro dospělou osobu stojí 110 Kč. Se skupinovou víkendovou jízdenkou lze podniknout víkendové výlety za vánoční atmosférou i do regionů, například z Prahy nebo z Ostravy na kouzelné trhy v historických městech Brno nebo Olomouc.

Pro výlety během týdne je možné využít i další zlevněné jízdenky. Pro delší zpáteční cesty může být výhodná např. celodenní síťová jízdenka v ceně 579 Kč nebo Včasné jízdenky Česko. Ty je možné zakoupit například na internetu v eShopu Českých drah.

Na většině hlavních tratí jezdí vlaky v jedno- nebo dvouhodinovém intervalu a doba jízdy například mezi Prahou a Brnem je 2,5 hodiny, mezi Prahou a Olomoucí nebo Prahou a Českými Budějovicemi méně než 2,5 hodiny. Při cestě vlakem odpadají rizika spojená se zimním stavem silnic nebo komplikace při parkování v přeplněných obchodních centrech ve velkých městech a v Praze navíc i v širším centru, kde jsou platné tzv. modré parkovací zóny.