Přípravy na Silvestrovský běh finišují

Přípravy na tradiční chebský Silvestrovský běh jsou v plném proudu. Již popáté připravují organizátoři oblíbenou akci, jejíž trať provede sportovce z Chebu na Maria Loreto do Hrozňatova. Na své si přijdou nejen skalní příznivci běhu, ale také koloběžkám, cyklisté i pěší. Ti všichni budou mít možnost oslavit poslední den roku pohybem.  O novinkách, které pro letošní rok organizátoři připravili, ale také o to, jaké byly začátky této sportovní akce, si Živé Chebsko povídalo s jedním z organizátorů Michalem Ouřadou.

Na trať Silvestrovského běhu se vydalo přes dvě stě sportovcůKdy vznikla myšlenka na pořádání silvestrovského běhu?

První myšlenka na uspořádání této akce vznikla na podzim roku 2012, kdy jsem měl těsně po větším závodu v Českých Budějovicích a chtěl jsem podobnou akci uspořádat i doma v Chebu. Půlmaraton by byl ale v Chebu organizačně náročný, navíc Cheb je hodně členité město. Také by si podobný závod ve velké konkurenci v České republice získával dlouho svou tradici. Tak mě jednou večer – mimochodem při běhu – napadla právě myšlenka Silvestrovského běhu.

Začínalo vás běhat pár a minulý rok už se zúčastnily více jak dvě stovky sportovců. Jakou účast očekáváte letos?

Při prvním ročníku v roce 2012 nás běželo pět. Na tu dobu to byl pro nás velmi velký počet. Noc před Silvestrem toho roku jsem se bál, že poběžím sám. Propagace byla téměř nulová a nakonec jsem byl opravdu rád, že nás tolik vyběhlo. Velký šok pak přišel o rok později. Poprvé jsme akci organizovali s Pájou Jestřábem, se kterým sem zakládal Rozběhnito.cz. Sešlo se nás skoro 100 a byl to nezapomenutelný zážitek. Bylo příjemné vidět, kolik pohybuchtivích lidí v Chebu a v okolí je. Loni jsme se dostali na číslo 217. Nejkrásnější je vidět lidi, co se jeden rok přijdou podívat jen na start a další rok je vidíte běžet. Letos bychom rádi překonali hranici 500 účastníků. Budeme na to organizačně připraveni a věříme, že si tohle předsevzetí splníme.

Jaké novinky jste pro účastníky běhu připravili?

Když pořádáte akci, musíte ji přirozeně každý rok posouvat nějakým dalším směrem. Mnoho lidí se nás ptá, jestli do Silvestrovského běhu nezařadíme i závod. Bohužel, to se nikdy nestane. Silvestrovský běh má specifickou atmosféru právě tím, že je nezávodní. Nikoho nikam neženeme, jen nabízíme možnost lidem prožít poslední den v roce aktivně. A naštěstí to spousta účastníků vnímá pozitivně. Přesto letos několik novinek chystáme. Tou nejvýznamnější je dokonalé komfortní zázemí. Na akci jsme si pronajali městskou sportovní halu. Běžci tak budou před startem i v cíli v teple, na místě se bude opět podávat gulášová polévka a bohatý „raut“ plný závodních dobrot. Chybět nebudou šatny a sprchy, bohatá tombola, navíc prvních 300 účastníků dostane pamětní placku. Možná méně pozitivní změnou je startovné, které každý rok bylo dobrovolné a putovalo na konto Komunitního osvětového společenství. Letos bude na účastníky z důvodu náročnější organizace čekat startovné ve výši 100 Kč (děti a turisti 40 Kč), za což budou moct využít sprchy, občerstvení a další výhody. K tomu budou moct přispět dobrovolné startovné do kasiček Komunitního osvětového společenství. Jednou z dalších novinek je akce, a to den před Silvestrovským během, uspořádáme přednášku o tzv. Živé stravě i s ochutnávkou. Podrobnosti ještě připravujeme. Původně jsme v Chebu chtěli tento den udělat velký veletrh s běžeckou tématikou, bohužel si nakonec na organizaci takovéto akce netroufáme.

Je akce určená jen pro běžce?

Tím, že je akce nezávodní, můžou se do ní zapojit i další sportovci. Na posledním ročníku nám razantně stoupl počet turistů, cyklistů i koloběžkářů. Vítáni jsou samozřejmě rodiny s dětmi. Když se vám bude zdát 14 kilometrová trať dlouhá, máte v polovině možnost se nechat svést zdarma do místa startu. Každý rok se nám ale stává, že kdo na startu nahlásí, že se nechá zpátky odvézt, po absolvování půlky si to rozmyslí a vydá se po svých i zpět.

Akce se zúčastňují jen místní nebo si k vám našli cestu zájemci i mimo region?

Mezi velký úspěch této akce již 3. ročník řadíme i to, že daleko překročila hranice našeho regionu. Samozřejmě vede počet účastníků z Chebu a okolí, ale v minulosti jsme měli již i několik zahraničních účastníků ze Slovenska, Rakouska či Německa. Z České republiky např. Olomouc, Ostravu, Prahu, Plzeň, České Budějovice. Letos máme na startovní listině z mimo chebských zatím například registrované z Teplic, Tábora, Žatce, Prahy, Plzně, Pardubic….

Kolik dobrovolníků bude pomáhat?

Na Silvestrovském běhu se bude podílet kolem 25 – 30 lidí. Většina bude z řad Komunitního osvětového společenství.

Jak dlouho trvá příprava akce?

Silvestrovský běh se v podstatě připravuje hned po ukončení toho posledního. Vyhodnocujeme si organizaci a sepisujeme si nápady pro další ročník. Praktická část příprav začíná obvykle v srpnu, kdy se dávají dohromady informace a spouští se web s registracemi. Během podzimu se pak ladí detaily a v prosinci už nepřichází jiné myšlenky, než myšlenky na Silvestrovský běh.

Registrace na http://silvestrovskybeh.rozbehnito.cz