Záchranné stanice jsou plné ježků

Ačkoli by se mohlo zdát, že teplé počasí zvířatům přeje, u ježků tomu tak není. Už by dávno měli spát, ale teploty jim to nedovolí. Jenže ježek, coby noční zvíře vyráží ven za setmění a to je dnes už tak brzo, že právě v té době je na silnicích nejhustší provoz. Spousty ježků tak končí pod koly aut. Ti o něco šťastnější pak v záchranných stanicích s těžkými zraněními.ježek

Během podzimních měsíců záchranné stanice sdružené v Národní síti, kterou koordinuje Český svaz ochránců přírody, přijaly už více než 1300 ježků. Většina z nich byla sice nevyspělá podzimní mláďata, ale rapidně přibylo ježků poraněných dopravou.  Dohromady za celý rok 2016 se do stanic dostalo už 2643 ježčích pacientů (o 300 více než vloni)!

Vzhledem k teplému počasí záchranné stanice nálezcům ježčích mláďat stále doporučují nesbírat je, pokud nejsou úplně malinká, jen je případně venku dokrmovat kočičí potravou a nachystat jim v zahradách teplé zimní úkryty. Ježci by to měli zvládnout. Oprávněné bývají pouze obavy o ježky, kteří se producírují ve dne, bez jakéhokoli pudu sebezáchovy (únik, sbalení se do klubíčka), či o ježky, kteří bezvládně polehávají či jsou evidentně nemocní či zranění (krev, výtok, larvy much).

V záchranných stanicích letos bude muset přezimovat odhadem 1000 ježků. Je nutné je zbavit parazitů, vyléčit jim neduhy, vykrmit je aspoň na váhu 0,5 kg a pak je dát spát do studené místnosti či speciálního venkovního výběhu. Jelikož žerou prakticky jenom kvalitní maso, je péče o 1000 ježků finančně opravdu náročná, stojí více jak 1 milion Kč. Veřejnost může našim pacientům pomoci tím, že jim „naplní misky“. Jak na to? Podívejte se na http://www.zvirevnouzi.cz/sbirka-zvire-v-nouzi/darovaci-certifikat/ . Stanice ale uvítají i pomoc materiální. Ježci jsou krmeni převážně kočičími konzervami a granulemi, jako podestýlka jsou využívány noviny. To vše lze po dohodě stanicím pro ježčí svěřence předat.

Pokud vám není lhostejný osud zraněných volně žijících živočichů, můžete poskytnout finanční dar na konto  veřejné sbírky Zvíře v nouzi číslo: 33 55 33 22/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777 (platí pro všechny operátory, účtování DMS: 30 Kč, příjemce obdrží 28,50 Kč, službu provozuje Fórum dárců). Více informací naleznete na www.zvirevnouzi.cz .jezci-konec-listopadu