Ježíškova dílna už je na návštěvníky připravená

Spolu se zahájením Chebských vánočních trhů otevře dveře také oblíbená Ježíškova dílna. Letos ji návštěvníci najdou v nových a větších prostorech, ale tvoření zůstává stejné. Děti i dospělí mohou tvořit vánoční dekorace a uniknout tak každoročnímu shonu. Lektorkou je Hana Kertisová, kterou mnozí znají z předchozích dvou ročníků dílen, ale také z různých workshopů a jarmarků po celém Karlovarském kraji.  Na tvoření nebude sama, bude mít další kreativní kolegyně: Lenku, Janu a Jitku. O tom, co se na letošních dílnách chystá, pro koho jsou určené a dalších zajímavostech, si Živé Chebsko povídalo s organizátorkou Hanou Kertisovou.wcdIMG_1649

Kde se Ježíškova dílna nachází?

Pro letošní rok máme nové prostory, které se nachází v prostorách bývalé galerie G4 v Kamenné ulici č. 2. Pro neznalé je to v dolní části náměstí v navazující ulici směrem dolů k řece. Je to tedy jen kousek od původních prostor. Vše bude dostatečně označeno, tak si nás určitě najdete i na novém místě.

Od kdy začne fungovat Ježíškova dílna?

Dílna začne fungovat již tuto sobotu při zahájení vánočních trhů a to konkrétně v sobotu 26. listopadu od 10 hodin. Otevřeno je každý den. V dopoledních hodinách budou dílnu navštěvovat třídy z chebských školek a škol a také se k nám přijedou podívat třídy například ze Tří Seker i z Aše. Pro ně budeme mít otevřeno od pondělí do pátku od 8:30 do 14:15. Pro veřejnost je dílna otevřena ve všedních dnech od 14:30 do 19:00 a o víkendech vždy od 10:00 do 12:00 a odpoledne od 14:00 do 19:00.​

Pro koho je akce určená?

Navštívit nás mohou všichni, kdo rádi tvoří. Na věku nezáleží. Máme připravené tvoření pro děti i dospělé od 2 do 99 let.

Jaký bude program – co se v dílnách bude vyrábět?wIMG_1980

V dopolední části je připraveno tvoření pro školy, kdy si školáci mohou vybrat z 10 různých výrobků s vánoční tématikou.  Tvořit budeme z korálků, papíru, plsti, chlupatého drátu, vatových tvarů a z přírodních materiálů. Budeme využívat šišky, oříšky všeho druhu, kůru z pomerančů, chvojí a voňavé mezistěny z včelího vosku.

​V odpolední části a o víkendech se těšíme na tvoření s návštěvníky z řad veřejnosti. Tentokrát jsme pro ně připravily neuvěřitelných 13 druhů vánočních ozdob a dekorací v různých barevných variantách.  Z oblíbených můžu uvést například korálkové hvězdičky a andílky, vánoční koule zdobené formou falešného patchworku nebo výseků z papíru, zdobení vánočních perníčků i svícny z mezistěn z včelího vosku. Dekorace se budou vytvářet z velmi oblíbené ozdoby ze zažehlovacích korálků a další.  Nově se můžete těšit na barvení sádrových odlitků s vánočními motivy, třpytivé hvězdy z papíru a vánoční pavoučky z korálků.

Aby toho nebylo málo, tak nově budeme mít navíc speciální tematická tvoření, která se uskuteční každý čtvrtek. Zájemci si budou moci vyrábět složitější ozdoby a dekorace. Jde o:

  1. prosince – Tvoříme vánočně z přírodních materiálů aneb šišky, bukvice, oříšky, dřevo a chvojí a vyrobit si můžete ozdoby, adventní či normální věnce, zápichy a další dekorace.

8.prosince – QUILLINGOVÉ vánoční ozdoby aneb hrátky s proužky papíru. Tvořit budeme sněhuláky, kapříky, andílky a sněhové vločky. Využít se dají jako ozdoby na stromeček či jako vánoční přání.

  1. prosince – 3D korálkové ozdoby aneb šijeme s drátem a korálky. Připraveni budou andílci, hvězdičky a zvonečky.
  2. prosince – Vánoční ozdoby ze slámy aneb pleteme ze slámy.

Kolik se za výrobky návštěvníci zaplatí?ž dílna 3

Za výrobek každý zaplatí 59 korun, jak tomu bylo i v předešlých letech. Při výrobě většího množství výrobků v jeden den je možná domluva slevy. Mimořádné tvoření ve čtvrtek bude mít individuální ceny, které se dovíte přímo na místě.

Čeká děti nějaký bonus za tvoření?

Ano čeká. I v letošním roce se bude konat každodenní soutěž o nejkrásnější výrobek. Každý den bude odborná porota vybírat tři nejkrásnější výrobky, které budou oceněny. Vyhlášení proběhne vždy následující den na náměstí na podiu od 17:20 hodin, pokud nebude uvedeno jinak. Předposlední den dílen, tedy 22. Prosince, bude vyhlášen i Král nebo Královna Ježíškovy dílny a odměna bude opět velká. Na nejšikovnějšího čeká velký kreativní balíček pro další rukodělnou činnost.

Mohou být děti v dílně sami nebo musí přijít jen s rodiči?ž dílna 2

To je dobrá otázka. Bývá zvykem, že tvoření v dílně si užívá celá rodina a tedy rodiče doprovázejí při tvoření své děti a někdy tvoří také sami. Pokud se děti ale nebojí a jsou starší a samostatné, mohou chodit tvořit i samy.

Čeká návštěvníky ještě něco zajímavého kromě tvoření?

Ano čeká. Protože u nás v kraji máme spoustu dalších kreativních lidí, kteří vyrábí nepřeberné množství dalších krásných věcí, připravili jsme pro vás v letošním roce novinku a tou jsou Rukodělné jarmarky po dobu čtyř adventních víkendu. Můžete tedy nejen vyrábět, ale také nakoupit originální vánoční dekorace a dárky. Těšit se můžete na šperky, vánoční ozdoby a dekorace, úžasná domácí mýdla a i něco na zub bude.

Aktuální informace o tvoření a dění v Ježíškově dílně a nabídce z jarmarků můžete sledovat na našem Facebooku : https://www.facebook.com/jeziskovadilnacheb/ž dílna 1

Úvodní foto ilustrační