Mirek Vostrý: Každý vtip je těžké vymyslet

Chebského výtvarníka, ilustrátora a humoristu Mirka Vostrého není třeba lidem na Chebsku představovat. Setkat se s ním mohou na různých akcích, kde maluje návštěvníkům karikatury nebo dětem veselé obrázky na obličej. Na svém kontě má desítky ilustrací nejen dětských knih, společenských her i omalovánek. Kromě toho je jedním z organizátorů letního františkolázeňského festivalu kresleného humoru, držitelem několika rekordů a také zakladatelem internetového humoristického časopisu Tapír, který oslaví v lednu příštího roku už dva roky trvání. V současnosti už Mirka Vostrého znají lidé po celé republice. Každý týden kreslí vtipy hostům v pořadu televize Barrandov Vtip za stovku. O tom, jak těžké je vymyslet a nakreslit vtip v televizním vysílání, ale také o tom, kdo z hostů mu byl nejsympatičtější, si Živé Chebsko s výtvarníkem povídalo.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Jak jste se dostal k natáčení?
Jednoduše. Oslovil jsem TV Barrandov, zda by měli zájem oživit pořad kresleným humorem, oni souhlasili a pozvali mě na natáčení.

Kolik dílů už jste natočil a kolik se jich odvysílá?
Zatím jsem natočil asi 16 dílů a pokud vím, mělo by to pokračovat dále. Další díly by se měly natáčet v novém roce. Součástí pořadu budu tak dlouho, dokud to bude oběma stranám vyhovovat.

Je těžké vymyslet vtip přímo televizním pořadu?
Každý vtip je těžký vymyslet. Je těžké vymyslet něco, aby to bylo vtipné, ale zároveň to mělo jistou úroveň. Když jdu na natáčení, tak již znám hosty, kteří budou v pořadu, a tak jsem na ně částečně připravený a mám na ně nějaké vtipy v hlavě vymyšlené. Přesto ale chvíli poslouchám, o čem se baví, protože už mne minimálně dva hosti tzv. vypekli. Například Vlasta Korec, který je moderátorem v rádiu, (moderoval např. Vyvolené). Vymyslel jsem vtip, ve kterém se objevilo rádio. Po chvíli rozhovoru s ním vyplynulo, že je vášnivý potápěč a o rádiu nepadla ani zmínka. Kreslit tedy vtip o rádiu byl nesmysl, a tak nastala situace, kdy jsem opravdu musel vymýšlet, abych to stihl. Naštěstí mě na potápění něco napadlo a byl jsem zachráněn. Kdyby mě na potápění nic nenapadlo, byl jsem připraven nakreslit vtip na rádio a řekl bych, že jsem ho na toto téma nakreslil proto, že se o rádiu vůbec nezmínil.
Ještě jsem měl velké trápení s panem Vodňanským. Jeho vyprávění mě nenavedlo na žádnou myšlenku, a tak jsem se uchýlil podle mě k nejvíc nepovedenému vtipu, co jsem tam zatím udělal. Myslím nepovedený pointou vtipu. Ale i tak to zase takový průšvih nebyl.

Mohou někde čtenáři vidět všechny vtipy, které jste vytvořil za celou dobu účinkování v pořadu?
Vidět je mohou pouze na obrazovkách TV Barradov. Já je nemám. Vzhledem k tomu, že je vytvořím přímo ve studiu, kde je ode mě hosté dostanou, tak nemám šanci je například okopírovat.

Který host vám byl nejsympatičtější a proč?
Richard Genzer. Byl to zatím nejvtipnější díl a hlavně mě pan Genzer překvapil tím, že se zatím jako jediný při loučení s diváky ke mně otočil, poděkoval mi za vtip a podal ruku.

Jste jedním z pořadatelů františkolázeňského festivalu kresleného humoru. Jak se připravujete na další ročník?
Intenzivně. Máme již vymyšlená témata pro vtipy, termín a ujasnili jsme si, co a jak budeme dělat. Chceme se vyvarovat chybám z prvního ročníku. Oficiálně to vyhlásíme až v lednu 2017

Jste držitelem několika rekordů. Jakých?

Jsem držitelem šesti rekordů v kreslení vtipů. Šlo o největší vtip, největší počet vtipů za 24 hodin, nejrychlejší komiks, nejrychlejší trojvtip atd.

Vy nejste jen výtvarníkem, ale jste také úspěšným pořadatelem kulturních akcí.

Pořádání kulturních akcí je pro mě něco jako vedlejšák. Baví mě to. Pohádková zahrádka měla letos 11. ročník, takže se povedlo vymyslet něco, co se líbí už 11 let, a tak v tom vidím logiku a smysl pokračovat. Jsem vlastně pořadatel jen zmíněné Pohádkové zahrádky, ostatní akce jsou jednorázové jako např. dětské dny, či dětské kouty na festivalech apod.

Kde s Vámi mohou čtenáři setkat v nejbližší době?
V sobotu 26. listopadu v chebském Muzeu na vánočních trzích, kde budu prodávat knihy, komiksy, omalovánky, pexesa atd. Vše, co jsem sám ilustroval. Návštěvníci tak mohou získat tyto publikace s mým podpisem.

Už řadu měsíců vydáváte humoristický časopis Tapír. Ten už ale není jen internetový…
Zatím vychází jen v elektronické verzi a je zdarma ke stažení na webu www.kkh-tapir.cz, ale náš Klub kreslířů a humoristů se stal oficiálně spolkem, takže máme své IČ a dokonce jsme získali ISSN kód a už můžeme vycházet i v tištěné verzi. Náš humoristický časopis Tapír oslaví v únoru 2017 dva roky, což jsme na začátku vůbec nečekali. Jsme rádi, že se nám daří oživovat kreslený humor v Čechách, i když to nejde tak hladce, jak jsem si při zakládání spolku představoval.

Blíží se Vánoce. Kdyby chtěl někdo udělat svému blízkému radost dárkem od vás, kde ho může koupit?
V tomto roce jsem ilustroval spoustu knih, omalovánek a jiných dílek pro děti. Vše je dostupné v knihkupectvích, papírnictvích a e-shopech. Za všechny mohu vzpomenout:
Kouzelnými vrátky pojďme za zvířátky http://www.mirekvostry.cz/node/kouzelnymi-vratky-pojdme-za-zviratky
Já, Eliška Přemyslová http://www.mirekvostry.cz/node/ja-eliska-premyslova

Zvěrohrátky pro nejmenší http://www.mirekvostry.cz/node/zverohratky-pro-nejmensi

Koumáci v akci, což je série komiksových příběhů viz www.koumaci.cz